pixel

Детска градина в Япония се увива около 100-годишно дърво

детски център

Източник: greentech.bg

Японска детска градина на име „Фуджи“ може да се нарече една от най-добрите в света класни стаи за децата. Архитектите от студио Тезука са решили да я изградят като спираловидно издигащо се училище, увиващо се около красиво дърво-столетник от вида Зелкова, така че децата могат да се качат по стълбите и да играят сред клоните му по време на междучасието.

Разположена в град Тачикава, детската градина „Фуджи“ следва японската архитектурна традиция да приветства природата вътре в самите помещения. Този път архитектите са решили да го постигнат, като изградят конструкцията около природата, в случая – окло дървото. Така те му позволяват и да продължи да расте заедно с децата. Оформени като спирала и с множество открити и закрити пространства, класните стаи имат прекрасна гледка – особено когато човек погледне нагоре.

япония

Детската градина разполага с много естествена светлина, кислород и един наистина забавен изайн, който насърчава децата да растат свободно, защото само небето е таван над тях. Заместник-директорът на училището, г-н Като, вдъхновил архитектите за тази форма на сградата, когато поискал „класна стая, но без мебели“.

Самото дърво Зелкова пък е оцеляло след ужасен тайфун преди петдесет години.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: