pixel

Система за рециклиране на тухли в борбата с недостига на материали

Leipfinger-Bader

Недостигът на материали и кризата с опазването на климата увеличават натиска за пестене на ресурси. Четири жилищни сгради, завършени през 2021 г. и 2022 г. в Розбах (Горен Пфалц), показват как това може да изглежда в строителната практика. Използвайки системата за рециклиране на тухли на Leipfinger-Bader, тук е извършено успешно строителство в съответствие с енергийния стандарт KfW 55, който пести ресурси. За зидарията е избрана тухлата Unipor WS09 Coriso поради нейните физични и екологични предимства. В този проект тухлата, хибридната отоплителна система и системата за рециклиране съчетават висока енергийна ефективност и оптимална звукоизолация със спестяващ ресурси строителен процес.

Жилищният проект Am Leonhardweg в Розбах се състои от общо двадесет жилищни единици. Те са разпределени в четири сгради с около 1700 м² жилищна площ.

Благодарение на чисто минералния си изолационен пълнеж плътната тухла Unipor WS09 Coriso на Leipfinger-Bader осигурява не само висока звукоизолация (51 децибела), но и добра топлоизолация (0,09 W/mK).

С еднакво добрата си носимоспособност (клас SF 12) тя е подходяща и за многоетажно жилищно строителство и създава спестяваща ресурси, топло- и звукоизолирана сградна обвивка.

Освен това тухлите могат да се полагат с помощта на плъзгачи за разтвор, което спестява време. Външните стени на сградите с дебелина 36,5 cм са изградени от тухли с помощта на тънък залепващ слой.

Leipfinger-Bader

Отвътре е използвана еднослойна мазилка, а отвън – двуслойна. Вътрешните стени от перфорирани тухли са с дебелина 17,5 и 11,5 см.

Внимателното използване на ресурсите в този проект е отразено и в инсталираната отоплителна технология. За пестенето на енергия е монтирана хибридна отоплителна система – комбинация от термопомпа и газов кондензационен котел.

Пестене на ресурси благодарение на рециклирането на тухли

Според Leipfinger-Bader жилищният проект Am Leonhardweg е успешен пример за спестяващо ресурси строителство. Това е особено видно при затворения цикъл на материалите за използваните тухли. Използването на иновативната система за рециклиране на тухли на Leipfinger-Bader гарантира безопасно и спестяващо ресурси строителство във времена на засилваща се климатична криза.

„С помощта на рециклирането на тухли успяхме да заобиколим и скъпоструващото изхвърляне на остатъци от рязане и други подобни материали, което все повече се превръща в проблем за нас като строителна компания поради препълнените сметища и нарастващите цени за изхвърляне“, обяснява Георг Еренрайх.

Снимки: Leipfinger-Bader

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: