pixel

Датска къща с формата на звезда

Дания

„Village House“, тоест „селска къща“ – така са нарекли този красив летен дом, който се разгръща на „лъчи“ от централната жилищна площ навън, за да образува частните пространства в постройката. Това чудо се намира вгора в северния регион Сяеленд в Дания. С формата на звезда домът интерпретира традиционната лятна къща в Дания, който насърчава семействата да останат заедно и задружно, дори и когато децата са пораснали.

къща зведа

Традиционната датска лятна къща се основава на концепцията за общи пространства – нещо, което в съвременното общество става проблематично, когато децата пораснат. Създателите на проекта Powerhouse Company са предефинирали тази идея чрез създаването на набор от общи, полу-частни и напълно частни пространства, които отговарят на нуждите на всички в дома. Къщата всъщност е група от пет отделни мин-къщи, обединени от централната област, която помещава дневна с кухненски бокс и трапезария. В „лъчите“ са съсредоточени по-уединените зони, които позволяват на всеки член на семейството да остане насаме.

лятна къща

Друг аспект, който освобождава пространство отваря дома към прекрасния пейзаж наоколо, това е въвеждането на големи покривни прозорци. Това позволява много дневна светлина да нахлива във вътрешността на дома, което в крайна сметка е енергоспестяващо. Освен това по-малките покривни прозорци анимират пространството и позволяват игра светлината, стените и ландшафта.

покривни прозорци

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: