Дървеният пирон Lignoloc е готов за пазара

Lignoloc

В началото на 2022 г., компания Beck, експерт по закрепване, ще пусне на пазара своята система дървени пирони Lignoloc. След като през 2020 г. дървеният пирон получи разрешение за използване в строителството, сега ще бъде последван от дървения пирон с глава Lignoloc за фасадни приложения.

Според производителя, Lignoloc е първият дървен пирон за използване в промишленото производство и екологичната обработка на дърво. Дървените пирони са изработени от букова дървесина от Централна Европа. Поради специалната форма на върха на пирона и топлината, генерирана от триенето при забиване му, лигнинът на дървения пирон се слива с този на дърво около него и образува кохезивна връзка. Пневматичните пирони Lignoloc F44 и F60 осигуряват необходимата мощност за забиване на гвоздеите в дървото, без предварително пробиване.

С уреда за ръчно забиване и двете Lignoloc Heads от линията уреди Fasco на BECK, дървените пирони могат да се обработват и в стационарни системи.

Lignoloc

По-малко парникови газове през целия цикъл

Новите дървени пирони са екологични – от производството до рециклирането. Според проучване на институт Nova, производството на дървен пирон Lignoloc причинява само една четвърт от парниковите газове, получени от технически сравним стоманен пирон.

Дървените пирони са подходящи за производство на многослойни плоскости от масивно дърво и заместват алуминиевите пирони и дървените дюбели. Дървеният пирон предлага предимства и при конвенционалното производство на кръстосано ламиниран дървен материал – CLT (Cross Laminated Timber). При работа с Lignoloc не е необходимо използването на преса, както при обичайния производствен процес с лепило; не е нужно и време за изсъхване на лепилото.

След месеци работа дървеният пирон Lignoloc с глава е готов за пазара. Най-новата версия на пневматичния пирони Lignoloc F60 вече е адаптирана към пироните с глава. Внедряването е планирано за началото на 2022 г. Основното приложение е при хоризонтална и вертикална дървена ламперия. С помощта на пирона с главата фасадните панели могат да се закрепват по сигурен начин и на открито пространство.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: