Чуждестранни инвеститори съдят Испания

фотоволтаични

Източник: greentech.bg

Чуждестранните инвеститори в проекти за възобновяема енергия в Испания са наели адвокати, които да подготвят потенциални съдебни действия на международно ниво срещу испанското правителство заради новите правила, които – според инвеститорите – са в разрез с техните договори.

Не е ясно на каква стойност ще са евентуалните искове, но международните фондове имат възобновяеми енергийни активи в Испания на стойност повече от 13 млрд. евро.

Испанският парламент наскоро одобри закон, с който намали субсидиите за алтернативни енергийни технологии, отстъпвайки назад от подкрепата за зелената енергия. Тази мярка, заедно с други нови закони, включително данък върху производството на електроенергия, удариха производителите на зелена енергия. Комбинацията от новите закони може да унищожи печалбите за фотоволтаични, слънчеви и вятърни централи.

Международната фирма за търговско право Allen & Overy заяви наскоро, че представлява група от инвеститори в областта на концентраторните слънчеви електроцентрали във връзка с евентуални искания по Договора за енергийните доставки. Ще има различни съдебни дела, обещаха от кантората.

Allen & Overy вече работи по един по-раншен иск срещу Испания още от 2011 г. от името на фотоволтаичните инвеститори. Инвеститорите, които правната фирма ще представлява за потенциалните нови искове, са от термалната соларна индустрия.

Министърът на промишлеността на Испания Хосе Мануел Сория защити закона в парламента в четвъртък, казвайки, че са необходими мерки за справяне с натрупаните 28 милиарда евро тарифен дефицит в електроенергийната система. Помолен да коментира потенциалните съдебни дела, той заяви пред Ройтерс, че правителството винаги гледа обествени интерес и законността при приемането на закони.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: