pixel

Четири ленти и скорост до 120 км/ч по трасето Русе-Търново

turnovo-ruse

Четири ленти за движение и максимална скорост от 120 км/ч. са част от техническите параметри на новото трасе между Русе и Велико Търново.

Това става ясно от проекта на варненското проектантско бюро „Инжконсултпроект“ ООД. То бе определено от Агенция „Пътна инфраструктура“ за изпълнител на обществена поръчка „Разработване на идеен проект за Автомагистрала „Русе – Велико Търново“, съобщи „Дунав мост“.

Фирмата е изработила три алтернативни на сегашния първокласен път 1-5 трасета, като двете от тях почти се дублират.

Планираната дължина на автомагистрала „Велико Търново – Русе“ е около 118 км. Автомагистралата ще започва при пресичането със съществуващия път I-5 Велико Търново – Габрово, в близост до село Соколово и Дебелец, и ще свършва при Дунав мост. Ключовото място на трасетата е Полски Тръмбеш.

При единия от вариантите четирилентовият път ще върви северно от Бяла и ще влиза също северно от Полски Тръмбеш в близост до село Обединение, и ще излиза между селата Момин сбор и Леденик, след което в права посока ще отива до град Дебелец в посока Соколово.

Другият вариант предвижда отсечката да скосява от Бяла и да преминава източно от Полски Тръмбеш от към село Каранци, след което да преминава от село Самоводене към село Леденик и да отива до Дебелец и Соколово.

Предвидени са и 4 малки пътни възела, които ще свързват магистралата с градовете и селата. Всички входове и изходи ще се устроят в допълнителна лента за сметка на лентата за аварийно спиране. Пресичанията на пътища от републиканската пътна мрежа, общински, стопански и други са решени на две нива, а за обслужването на селскостопанските имоти са предвидени подлези и надлези.

Двустранно на пътя ще бъдат разположени площадки за краткотраен отдих с обособен сектор за почивка, както и такива с възможност за изграждане на търговски обекти. Те ще са на средно разстояние през около 20 километра.

За новата магистрала е в ход и процедурата по ОВОС.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: