pixel

Carlo Ratti представи визия за бъдещето на магистралите в Париж

Carlo Ratti

Студиото Carlo Ratti представи своята визия за бъдещето на магистралите в Париж. Фирмата предвижда нова концепция, която да изследва „как ще изглеждат градските магистрали през 2050 г.?“. Представяйки визията си като част от изложба в Париж за бъдещето на мобилността, новите планове включват нова градска инфраструктура, започвайки от динамичното разпределение на пътищата до самоуправляващите се превозни средства до градско земеделие.

Carlo Ratti

Могат ли да се трансформират градските и социални бариери в гъвкави пространства за живот, игра и земеделие? Това са някои от въпросите, разгледани от студиото. Тъй като градската мобилност се преоформя чрез технологични иновации – от EV (електрически превозни средства) и AV (автономни превозни средства) до мултимодалност, насочена към данни – изложбата ще проучи бъдещето на известния околовръстен път „Peripherique“ на френската столица.

Carlo Ratti

Изхождайки от научните изследвания, в това число и в лабораторията MIT Senseable City Lab на Carlo Ratti, изложбата предвижда как ще изглеждат пътищата на Париж през 2050 г. Дотогава автономната мобилност и новите технологии ще трансформират ландшафта на мобилността, което ще позволи на градовете да преосмислят напълно пътната инфраструктура от 20-ти век.

Carlo Ratti

Първите две визии за 2050 г. са посветени на „Булевард Peripherique“ – известната магистрала, която обикаля френската столица, с повече от 35 километра, понякога минаваща под земята. В „Habiter Le Lateralité“ („Живата латералност“) сегашният брой автомобилни ленти е наполовина, а останалото пространство се превръща в реконфигурируема детска площадка. В “Habiter les Dessus” (“Живея над”), серия от зелени жилищни сгради се поставят над пътя почти като набор от обитаеми мостове. Подобни промени ще могат да се реализират благодарение на електромобилите и аудиовизуалните устройства, които могат да направят пътищата по-чисти и по-безопасни.

Carlo Ratti

Другите визии, които се показват в Pavilion de l’Arsenal, са посветени на три все по-крайградски магистрали в района на Ил дьо Франс, предлагащи нови функции като производство на енергия и земеделие. „La voie monde“ („Улицата на света“) предвижда как огромната френска магистрала А6 може да премине от 12 до четири автомобилни платна, използвайки централната част за оранжерии или фотоволтаична централа за генериране на слънчева енергия.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: