pixel

Вдигат Лъвов мост на две нива

лъвов мост

Източник: sofia.dir.bg

Пълната реконструкция на емблематичния за София Лъвов мост е един от големите инфраструктурни проекти, който предстои да се реализира в столицата.

Разбира се, един от символите на града ще бъде запазен в сегашния му вид, но стабилно реставриран, обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов пред „Стандарт“.

Около моста на нивото на бул. „Мария Луиза“ ще има кръгово движение. Бул. „Сливница“ ще минава под моста, като бъде понижен до нивото на река Владайска. По него ще бъде директното преминаване без светофари, което бързо ще извежда движението към Сточна гара.

„На практика на Лъвов мост ще имаме кръстовище на три нива, ако броим и метрото под реката“, шегува се зам.-кметът. Вече има избран изпълнител и се работи по проектирането.

Паралелно с това Столична община води преговори за нов заем от ЕИБ. Кметството се бори да получи добри условия за кредит от 50 млн. евро. С тези пари освен кръстовището при Лъвов мост ще бъдат ремонтирани в близките две години 20 от големите булеварди в столицата. Сред тях са Цариградско шосе, „Дондуков“, „Сливница“,“Арсеналски“, „Тодор Каблешков“, „Никола Мушанов“, както ул. „Раковска“ от бул. „Дондуков“ до ул. „Козлодуй“, самата ул. „Козлодуй“.

„До края на тази година ще текат процедурите за избор на изпълнители и разработване на проектите. В началото на следващия строителен сезон – пролетта на 2014 г., ще започнат строителните работи на първите обекти, каза още Христов. До края на 2015 г. всички проекти трябва да бъдат приключени.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: