pixel

Мораториум ще пази защитените зони по морето

море

Източник: trud.bg

Правителството обмисля забрана за строителство в защитените зони по Черноморието. Мярката ще е временна, докато не се приемат законодателни промени, които да гарантират защитата на природните забележителности. Това каза министърът на околната среда Искра Михайлова пред Би Ти Ви.

“Мораториумът е временна мярка и трябва да бъде последван от много сериозни законодателни промени, които да гарантират, че точно тези ценни от екологична гледна точка зони ще бъдат защитени”, каза Михайлова. Тя припомни, че в предишното Народно събрание беше внесен, но не и приет, законопроект за създаване на национален парк “Черно море”, който да обхване десетина диви плажа. Сега идеята е освен забрана за строителство в тези територии, да не се позволява и разрастването на близките градове към тях. Преди окончателно решение на проблема Михайлова предвижда диалог с местните власти и екоорганизациите.

Новата екоминистърка каза, че до края на 2015 г. би трябвало да са готови и пречиствателните станции по морето, с което ще се реши и друг дългогодишен проблем – изливането на отпадни води на плажовете.

Михайлова засегна и темата за шистовия газ и наложения в България мораториум върху проучванията и добива. Тя повтори, че забраната е временна мярка и се е наложила, тъй като хората не вярвали, че екозаконите се спазват. “България има разгърнато екологично законодателство и ако се спазват нормите, могат да бъдат правени предварителни проучвания за това къде е опасно, къде би могло да се прави проучване за шистов газ. И ако действително е опасно, нарушава се екологичното равновесие и се застрашава здравето на хората, да се вземе съответното решение”, обясни министърът. Според нея обаче е малко вероятно такива проучвания да дадат зелена светлина за добив край Нови пазар, заради което беше наложен мораториумът.

“Районът е с доста населени места, с ниски подпочвени води и със специфична геология. Така че е малко вероятно някъде да се получи отговор “Да”, коментира Михайлова.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: