pixel

Бургас с бюджет 159 млн. лв. за 2013 г.

бургас

Източник: gradat.bg

Общата рамка на бюджет 2013 на община Бургас е 159 108 056 лв., съобщават от общинския пресцентър.

Бюджет 2013 г. осъществява усилията на ръководството на общината и желанията на бургазлии за превръщането на Бургас в модерен град.

2013-а е годината на осъществените проекти на града, на възкресяването на старите и рухнали символи на Бургас. С реализацията им до края на годината, Бургас ще се превърне в един от най-модерните градове в страната, казва кметът Димитър Николов в писмо, публикувано на сайта на общината.

Емблематичният площад „Тройката“ ще смени поовехтелия си вид и ще се превърне в модерен европейски площад. Едновременно с това част от ул. „Княз Борис І“ ще „слезе“ под земята, за да подобри транспортните комуникации, свързани с проекта за интегриран градски транспорт.
Ще бъде извършено укрепване паметника „Альоша“ и сградата на бургаския съд, тъй като са със сериозни пукнати. Ремонтът на „Тройката“ ще е труден и месеци наред ще създава неудобства на бургазлии, но масираното обновяване на града трябва да продължи, казва кметът Николов.

Още един тежък обект започва реализацията си: стартира изграждането на пробива между ул. „Янко Комитов“ и „Струга“ за извеждането на тежкия трафик и осъществяването на директна транспортна връзка между комплексите „Славейков“ и „Меден рудник“.

Изключително ключовото и натоварено в момента кръстовище „Трапезица“ ще се трансформира в кръгово и това ще облекчи автотрафика.

23 спортни и обществени сгради, детски градини и училища ще бъдат ремонтирани и санирани с европейски средства. Две нови детски градини – в Банево и втория корпус в „Меден рудник“ ще отворят врати още тази година.

Започва проектирането на други две детски градини – в комплексите „Лазур“ и „Меден рудник“. До месеци децата от Гимназията за романски езици „Г.С. Раковски“ и от Природоматематическата гимназия ще спортуват в нова и модерна спортна база с басейн.

Просторният двор на електротехникума и училище „Иван Вазов“ ще се превърне в съвременна зона за спорт. Със собствени средства общината ще изгради нов физкултурен салон в училище „Княз Борис І“.
В сферата на образованието тази година ще бъдат вложени безпрецедентно много средства – 15.9 млн. лева, от които 2.7 млн. лв. са собствени средства, а 13.9 млн. лв. привлечени средства по европейски проекти, казва Димитър Николов.
Голям плувен басейн ще бъде изграден и в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“.

Ремонтирани ще бъдат: спортната зала „Бойчо Брънзов“ в комплекс „Зорница“, Летният театър, СОУ „Добри Чинтулов“, СОУ „К. Петканов“, ОДЗ „Брезичка“ в комблекс „Славейков“, училището и читалището в кв. Банево, ГЧЕ „Васил Левски“ в комплекс „Лазур“, ОУ „Найден Геров“, ПГТ „Асен Златаров“, СОУ „Димчо Дебелянов“, СОУ „Петко Росен“, Читалищата „Пробуда“ в к-с „Братя Миладинови“ и „Съгласие“ в Българово“, ОФК „Черноморец“ – Минерални бани, ДМСГ „Вяра, надежда, любов“ – комплекс „Зорница“, ОДЗ 2″Зорница“, ОДЗ 3 „Звънче“, ОДЗ 5 „Иглига“, ОДЗ 6 „Ран Босилек“, ОДЗ 7 „Райна Княгиня“, ОДЗ „Моряче“, ОДЗ 13 „Надежда“ – нов корпус, ЦДГ 12 „Синчец“ – Банево – нова детска градина, ЦДГ 6 „Вълшество“ – филиал V РПУ- комплекс „Лазур“, ЦДГ 2 „Андерсен“ – филиал Лазур – нов обект, СЗ ПМГ/ГРЕ, физкултурен салон ОУ „Княз Борис“, ОДЗ „Морска звезда“ – комплекс „Меден рудник“, ЦДГ 7 „Синчец“.

С цел Бургас да се отвори към водата започва изграждането на модерно рибно пристанище в Сарафово.

Стартира и строителството на Морска гара в пристанището – атрактивен проект, който община Бургас ще съфинансира. Ще се изградят новите екозони за спорт, риболов и отдих на езерата Вая и Мандра и бургазлии ще могат да ги ползват още това лято.
До няколко месеца бургазлии ще се разхождат по реконструирания Мостик и ще станат собственици на кораб, с който ще пътуват до възродения остров Света Анастасия.
В грежа за Морската градина продължава укрепването на свлачището между Летния театър и Морското казино.

Мащабният проект за интегриран градски транспорт на Бургас започва реализацията си. Още през февруари ще бъдат доставени 67-те нови екологични автобуси, предстои строителство на новата автогара ЮГ, изграждане на автобусен терминал в „Меден рудник“, изграждане на централна автобусна спирка на ул. „Сан Стефано“, където ще се срещат всички видове обществен транспорт, изграждане на 4 пасарелки за пешеходци и на нови над 20 км велоалеи.

За да се използват те пълноценно, още от началото на лятото жителите и гостите на града ще могат да се възползват от системата „велосипеди под наем“. Те ще са с вградени джипиеси и ще се наемат от няколко велостоянки в града.

В автобусите пък ще бъдат монтирани електронни табла, както и системи за електронни билети, а в целият град ще бъде изградена система за видеонаблюдение. Стартира процедурата и за закупуване на 22 нови тролейбуса, които ще станат част от новата модерна транспортна схема на града.

През 2013-та година Бургас ще изгради един от най-съвременните атракциони в България – „Подземният град“ на мястото на неизползваемите бомбоубежища в Морската градина. Той ще се превърне в една от топ-атракциите за туристите.

В такава ще се превърне и новият туристически обект – комплексът „Аква калиде“, чието строителство започва напролет с възстановяване на античните бани и продължаване на национално значимите археологически разкопки там.

Продължават разкопките и около древната църква до морето на Сарафово, както и на неизследвания досега район в местността „Шилото“.

През тази година Бургас ще се превърне в един от най-модерните центрове за диагностика и лечение на онкологични заболяване със старта на строителството на нова онко- поликлиника с хоспис, където ще бъде монтиран един от най-модерните линейни ускорители в България и ще се изгради специален бункер за диагностика и лечение на тежкото заболяване.
Ще бъде изградена нова здравна служба в квартал „Крайморие“.

Ше бъдат завършени 5 нови къщи за деца с увреждания. До септември децата лишени от родителска грижа ще бъдат изведени от Дом „Александър Георгиев Коджакафалията“ и ще започнат нов живот в удобни апартаменти. Разширява се дейността и на Домашния социален патронаж, както и капацитета на социалните заведения.

Продължава мащабното благоустройство в цялата община. В „Меден рудник“ ще бъде изградено ново осветление.  Нови 8 спортни площадки ще бъдат изградени в кварталите и селата.

Стартира изграждането на пречиствателна станция и довършване на канализацията в село Маринка. Основно ще бъде реконструиран пътя Рудник – Брястовец. Стартира изграждането на пречиствателни станции и канализации във Ветрен, Банево и Минерални бани, както и в Рудник и Черно Море, Крайморие, Българово, Горно Езерово. Продължава изграждането на регионалното депо за отпадъци в Братово.

След години преговори ще започне изграждането на шумоизолираща стена в Сарафово.

Продължава масираната реконструкция на улици и стари бургаски сгради. Една от култовите рушащи се бургаски къщи на ул. „Батенберг“ ще върне блясъка си и ще се превърне в бизнесинкубатор.
Ще бъдат реконструирани улиците „Янко Комитов“, „Тракия“, „Никола Петков“, „Стефан Стамболов“, „Иван Вазов“, надлеза на ул. „Индустриална“, „Спортна“, „Тодор Александров“, „Въстаническа“, Главна източна районна артерия, „Любен Каравелов“, Расковски“, „Екзарх Йосиф“, „Шейново“, „Дебелт“, „Самуил“. Близо 10 нови паркинги ще бъдат изградени в комплексите.

До няколко месеца общинските съветници на Бургас ще заседават в нова зала, която ще бъде направена в Дома на НХК. Тя вече ще бъде удобна и за гражданите и журналистите.

През тази година европейските средства, които общината влага в строителството на големите и модерни обекти в капиталовата програма надвишават няколко пъти парите от данъците на бургазлии.

И тази година в община Бургас ще продължи да бъде наложен принципа на строга финансова дисциплина. С реализацията на десетките проекти ще се отворят нови работни места, които да осигурят заетост на бургаските граждани и извън летния сезон.

От вчера започнаха обществените обсъждания на проекта за бюджет във всяко едно населено място в общината. Кметът Димитър Николов призовава гражданите да се включат в тях, за да бъдат чути техните предложения и мнения.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: