pixel

Слагат шумоизолиращи стени на ново кръстовище

естакада

Източник: dir.bg

Естакадата на кръстовището на столичните булеварди „Гешов“ и „Георги Софийски“ да бъде покрита, настояват от сдружението „Граждани за София“. В отговор, столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че е хубаво да има различни идеи, но въпросът е във финансовите ресурси.

Фандъкова допълни, цитирана от Дарик, че след разговори с представителите на сдружението е поискала на естакадата да има шумоизолиращи стени, които ще се поставят напролет. Арх. Димитър Димитров от сдружението настоя да се направи нов проект за кръстовището, защото според него този не отговаря на нито едно изискване.

Естакадата на Гешов и Георги Софийски не е естакада, а е кръг, по който трябва да минат всички, които търсят левите завои, а в същото време бул. „България“ и „Гешов“ остават на светофар, каза още арх. Димитров. „Искаме да започне реконструкция, но по проект, който отговаря на съвременните изисквания и да не се проваля възможността по бул. „България“ вместо трамвайното трасе да премине отклонение на метрото“, каза той. По целия бул.България над 300 хиляди души могат да се възползват от възможността да имат достъп до метрото, изчисли арх. Димитров. Той настоя още булевардите България и Гешов да минават на две нива, но да не се прави кръгова естакада, която според него е опасна.

„Организацията на движението налага коренна промяна на бул. „България“ и той става като слалом и тези 70 на сто от колите, които търсят бул. България в двете посоки, ще изпълняват много по-сложни движения и със сигурност КАТ ще наложи по-ниска скорост, което води до замърсяване и опасност от катастрофи“, каза архитектът. Общинските съветници от ГЕРБ да наложат мораториум на естакадите поне за една година, настоя още арх. Димитров. По думите му, така ще се наложи мораториум на кражбите.

„Градът, неслучайно казват хората, е задръстен, защото се управлява от задръстени хора“, коментира той. В отговор, кметът Йорданка Фандъкова каза, че след разговори с тези архитекти е възложила да се монтират шумоизолиращи стени на естакадата на „Гешов“ и „Георги Софийски“. „Много архитекти има. И тези проекти са правени от архитекти, не съм ги правила аз, така че различни архитекти – различни проекти. Важно е все пак да се преценява какъв е финансовият ресурс“, каза тя.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: