Британци измислиха енергийно ефективен асфалт

energiino efektiven asfalt

Използването на по-ниска температура на асфалта в пътното строителство би могло да спести на пътната индустрия на Острова повече от 46 млн. лири през следващите 10 години, а също да намали въглеродните емисии, произтичащи от процеса, с до 39 на сто, според най-нови данни.

Тригодишен проект на Lafarge Tarmac и Carbon Trust твърди, че успешно е изпробван материал, който слепва материала за пътната настилка толкова ефективно, колкото конвенционалните методи, но използва много по-ниски температури в сравнение със стандартната 180 и 190 градуса. Това означава, че технологията изисква много по-малко енергия.

energiino efektiven asfalt

Всяка година около 22 милиона тона асфалт биват произведени и положени из цяла Великобритания. Общият им въглероден отпечатък е 786 000 тона CO2 – цифра, която може да се увеличи, ако се спазят обещанията за по=мащабни инвестиции в британските пътища през тази година.

Екипът на проекта е изчислил, че ако пътната индустрия на Острова приеме спецификациите за използването на новия асфалт, който те са проектирали, технологията може да покрие 21 на сто от общия пазар в рамките на 10 години. Такъв пазарен дял може да спести 46,2 млн. лири на индустрията и да намали емисиите с около 260 000 тона през десетилетието. Това е все едно да се свалят 345 000 коли от пътя.

Освен всичко новата настилка се полага и по-бързо.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: