Новите такси за зелен ток влизат напролет

zelena energia

Производителите на електроенергия от вятър и слънце ще трябва да внасят 20% от приходите си в бюджета от пролетта на тази година.

Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев в четвъртък. За целта в момента регулаторът съвместно с Министерството на финансите разработва методика, по която да започне плащането.

Таксата беше въведена със закона за държавния бюджет в края на миналата година. В началото на месеца президентът Росен Плевнелиев внесе искане в Конституционния съд тя да бъде отменена като противоконституционна.

Освен двайсетте процента преди броени дни от ДКЕВР съобщиха, че въвеждат още едно плащане за двата вида зелени производители – такса за достъп. Тя ще се плаща на държавния Електроенергиен системен оператор, но предстои да бъде приета окончателно до края на месеца.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: