pixel

Pазпоредена е промяна на плана за ПП ”Странджа”

strandja

Парламентът изслушва трима министри във връзка с парк „Странджа” по искане на ГЕРБ. Те увериха, че е започнало изменение на устройствения план на Царево. Обяснения дават министрите на околната среда и водите Искра Михайлова, на регионалното развитие Десислава Терзиева и на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Изслушването се предава пряко по БНТ и БНР.

Според природозащитници решението на съда да остави в действие общия устройствен план (ОУП) на Царево позволява прекомерно застрояване на района без екологична оценка, което доведе до протести.

Александър Ненков от ГЕРБ попита какви конкретни мерки ще вземат министрите, за да не се стигне до момента отново Брюксел „да ни дърпа ушите” и да не се превърне и последната останала девствена част от Черноморието в бетон.

Първа думата взе Терзиева. Тя заяви, че е разпоредила да започне процедура за изменение на ОУП на Царево в частта, обхващаща „Странджа”. Това е 70% от територията на общината.

Министърът уточни, че през 2008 г. е одобрен ОУП, но заповедта е обжалвана и така „започва съдебната сага“. На 15 януари 2014 г. е прекратено производство по заповедта.

Терзиева подчерта, че на 30 януари е разпоредила да започне процедура за изменение на ОУП. До края на другата седмица ще бъде финализирана и ще има съгласуване с екоминистерството. След това ще издам заповед за разрешение за проект за изменение на ОУП, неразделна част от който ще е екооценката, уточни тя.

Искра Михайлова пък изтъкна, че вече има решение за ОУП.

„До момента до произнасянето на съда нямахме възможност да предприемем каквито и да е действия, изготвяне на екологична оценка. Финализирането на сагата позволява на всички институции да предприемат последващи мерки”, добави тя.

Министърът увери, че ще направят всичко възможно проектът за изработване на план за управление на парка „Странджа“ да завърши успешно и да бъдат гарантирани териториите му.

За да има стабилно развитие на страната, трябва да се гарантира стабилност на ОУП, каза на свой ред Данов.

„Хармонично развитие означава баланс между човека и природата. Целта на устройствените планове е запазване на този баланс. Българският съд запази стабилността на общите устройствени планове”, допълни той.

По думите му, за да не се допуска презастрояване в парк „Странджа”, на длъжностните лица на ДНСК е разпоредено да обръщат особено внимание на проектите. Изработеният за община Царево и „Странджа” е от 8 години, в това време са настъпили промени, има нови кадастрални карти, обясни още Данов.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: