pixel

Бразилия дава зелена светлина за 31 соларни парка

fotovoltaitzi

Бразилия нахлу в сектора на слънчевата енергия, след като подписа договори за строителство на 31 соларни парка! С това страната се опитва да диверсифицира своите източници на енергия на фона на енергийната криза, породена от най-лошата суша от осем десетилетия.

Енергийният регулатор на Бразилия Aneel приключи първия изключителен търг за соларна енергия в петък, подписвайки договори за доставка на енергия за 20 години с фирми, които ще инвестират 4,14 милиарда реала и ще започнат да се подават ток към националната мрежа през 2017 г.

31-те слънчеви парка, първите мащабни соларни проекти в Бразилия, ще имат обща инсталирана мощност от 1048 мегавата, съобщава greentech.bg.

“Този търг е важен не само защото е знак на навлизането на слънчевата енергия в бразилския енергийния микс, но и защото е с една от най-конкурентните цени досега“, каза Маурисио Толмаским, ръководител на държавната енергийна компания EPE.

Търгът е продължил повече от осем часа. Крайната цена за слънчева енергия е достигнала 220 реала ($89) за мегаватчас при първоначална цена от 262 реала ($106). Търговете са устроени така, че правителството определя максимална цена за мегаватчас, а фирми наддават надолу за намаляване на цената, на която са готови да продават енергия. Фирмите, които предлагат най-ниските цени, печелят договорите.

“Това е една от най-ниските цени за слънчева енергия в света”, каза Толмаским. По думите му, разходите са намалени заради силния соалрен фактор в Бразилия и защото много соларни паркове ще бъдат инсталирани в области, където вече има вятърни паркове, тоест намалява сумата, която разработчиците ще похарчат за земя и далекопроводи.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: