Приложение на рампите в архитектурата

rampen

Рампите са необходимо, но отнемащо място средство за преодоляване на разликите във височината без бариери. Но те също могат да бъдат оформени като впечатляващи скулптури, да се  използват като нетрадиционен принцип за подреждане на пространството, за проектиране на раздвижени и достъпни покривни зони.

Максимум 6% наклон, междинна платформа на всеки 6 м – така трябва да изглежда рампата съгласно DIN 18 040-1. Достъпността в днешния смисъл е само една от многото причини, поради които архитектите изграждат рампи. Наклонените нива също са и места за отдих и разходка. Те обогатяват физическото изживяване на пространството, могат да се превърнат в принцип на подреждане на цели сгради и са ефективно средство за топографско оформяне на покривни пейзажи.

rampen

В исторически план рампите се използват предимно като път за преминаване. Те се появяват навсякъде, където товари или хора вече не могат да се преместват пеша нагоре в сградата. Рампите обаче се превърнаха в масово явление в архитектурата от началото на автомобилната ера. Първите многоетажни паркинги с достъп чрез рампа датират от около 1910 г. – само няколко години след като Хенри Форд започва серийно производство на автомобили в САЩ.

Започвайки от паркинга, рампата завладява множество други строителни типологии през 20-ти век. Определящи за този преход  са преди всичко три модела за подражание: вила Savoye на Льо Корбюзие в Поаси от 1932 г., заграждението за пингвини на Бертолд Любеткин в лондонския зоопарк от 1934 г. и музеят Гугенхайм на Франк Лойд Райт в Ню Йорк от 1957 г.

rampen

През последните две десетилетия рампата все повече се превръща в инструмент за проектиране на обществено достъпни, топографски оформени покривни пейзажи. Държавната галерия на Джеймс Стърлинг в Щутгарт от 1984 г. и фериботният терминал в Йокохама от Foreign Office Architects от 2002 г., но и Операта в Осло от Snohetta със своя покрив, покрит с бял мрамор, определят стила в тази област.

rampen

Най-вече архитектурното бюро на Бярке Ингелс – BIG превърна полегатото градско пространство в своя запазена марка. От ранните конкурсни проекти до  плановете за нова централа на Google в Сънивейл, Калифорния, наклонените покриви, които са достъпни за хората, винаги играят водеща роля при Ингелс. Традицията на „Promenade architecturale“ на Льо Корбюзие намира своето разнообразно и често изненадващо продължение в дизайна на BIG.

rampen

Това показва какъв дизайнерски потенциал предлага все още наклонената равнина за архитектурата днес. Независимо дали се използва от велосипеди или инвалидни колички, пешеходци или пингвини.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: