pixel

Очакваме 700 млн. лева по ОП „Околна среда“

okolna sreda

До края на годината очакваме 700 млн. лева по ОП „Околна среда“ от Брюксел. Това са забавени плащания, спрени плащания и новообработени плащания от последните два месеца. Това каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет „Близнашки“ Светлана Жекова по Дарик.

„Твърдо вярваме, че Брюксел ще подходи приоритетно, след като сме преминали целия контрол и одит от Европейската комисия“, посочи тя.

Жекова обясни, че наложената от страна на Европейската комисия плоска финансова корекция в размер на около 150 млн. лева е разумен баланс на преценката на грешките, които са били допуснати основно в провеждането на обществените поръчки и оценката им от страна на управляващия орган.

239 са проектите, които са проверени, а индивидуалните финансови корекции възлизат на около 90 млн. лева, допълни тя. Министър Жекова подчерта, че България не губи средствата от тази финансова корекция.

„При договаряне на плоска финансова корекция, свързана със системите за управление и контрол, тези 150 млн. не излизат от програмата и отново ще бъдат използвани, но остават за сметка на бюджета. Проектите трябва да бъдат завършени до края на октомври 2015 г., за да може да бъдат разплатени през 2016 г. За много от проектите това е възможно, има проекти, по които тези пари да бъдат използвани. В рамките на програмата има много договорени проекти по различните оси, по които тези пари могат да бъдат пренасочени“, обясни тя.

По думите на министър Жекова констатираните нарушения в проверяваните проекти невинаги са по вина на бенефициентите, тъй като в някои случаи обществените поръчки са провеждани въз основа на стара нормативна база.

„Има разлики, по които Европейската комисия въвежда правила за оценяване, и начина, по който ние сме прилагали тези правила по отношение на обществените поръчки. Промяната в тези критерии води до различни оценки. Различават се сроковете и начина, по които трябва да бъдат обявявани обществените поръчки, документацията“, обясни екоминистърът.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: