pixel

Био пяна вместо стиропор

Alba tooling

В сътрудничество със Залцбургския университет за приложни науки (Campus Kuchl), Alba tooling & engineering работи върху естествена индустриална пяна на базата на танини – вторично растително вещество, което се получава от кората на местните дървесни видове.

От няколко години дървесната кора, която преди това се смяташе за отпадъчен продукт, се използва за изследвания в Залцбургския университет за приложни науки. Идеята: танинът, съдържащ се в кората, който действа там като естествена защита срещу микробни патогени или вредители, трябва да се конкурира като пяна с полистирола на петролна основа (известен като стиропор). Основно предимство на танина е, че се набавя изключително лесно: кората се вари във вода в тенджера под налягане, водата се прецежда и се изпарява, като танинът остава на прах. След сваряването останалата кора може да се изгори, както обикновено.

Кората става изолационен материал – но не само

При специален процес танинът на прах се разпенва и се превръща в силно пореста пяна, която е незапалима, изключително еластична и 100% рециклируема. Освен това има много добри термични свойства. За да можем да използваме танина промишлено в големи количества и като екологично чист строителен материал, той винаги трябва да има едни и същи свойства.

Alba tooling

За тази цел той трябва да бъде почистен след извличането му от дървесината и фенолните му съставки да бъдат отделени от захарта и другите примеси, които съдържа. Понастоящем новите производствени техники правят таниновата пяна по-фина и устойчива на натиск, което позволява използването ѝ не само като изолация, но и като пяна за изработване на модели и позволява по-нататъшната ѝ обработка на всички обичайни дърводелски машини.

Много потенциал за подобряване на климата

Освен това изследователите виждат възможност за принос за намаляване на CO2 с помощта на танин в селското стопанство. Танинът има способността да свързва амоняка и други замърсители. Ако се добави към течния тор преди прилагане на полето, емисиите на парникови газове се намаляват значително. Следователно целта е всеки фермер да може сам да използва най-простите средства за намаляване на емисиите на амоняк, като свари кората във вода и след това добави този бульон от кора към течния тор. Дори и най-малките количества екстракт от кора в говежди тор показват намаление от поне 15%, но най-вече около 70%.

Снимки: Alba tooling & engineering

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: