pixel

Безопасна работа върху стъкления покрив

Sifatec

Филиалът на Mercedes-Benz в сърцето на Мюнхен засиява с нов блясък след мащабно преустройство. В бъдеще както служителите, така и клиентите ще се възползват от предимствата на местоположението, което ще се превърне в „автосалон на бъдещето“, както обещава производителят на скелета Sifatec.

Ориентацията на концерна към дигитализация намира отражение в оборудването на филиала в Мюнхен: според компанията той убеждава с напълно дигитализирани контактни точки за работа с клиенти, функционални медийни зони и мобилни устройства като така предлага уникално консултантско обслужване. Специална архитектурна особеност на сградата е, че както фасадата, така и покривът са изцяло от стъкло.

В процеса на модернизация се наложи да бъде подновен и плоският покрив, тъй като уплътняващият материал във фугите на стъклата беше започнал да се износва. Изпълнението на проекта е възложено на Metallbau Böhm от Айхщет. За да се осигури безопасна и безпрепятствена работа върху стъкления покрив на височина 22 м, беше необходима индивидуална система за защита от падане. „Тъй като сградата е от стъкло, не можеше да се говори за фасадно скеле. Беше необходима временна система за странична защита, която да се използва независимо от деликатния й вид и филигранната конструкция.

За решаването на този проблем беше необходимо необикновено скеле, което вече бяхме търсили преди няколко години и за съжаление не намерихме. Единствено Sifatec успя да ни предостави професионален съвет по всички основни и открити въпроси, а накрая и да извърши работата. Щастливи сме, че намерихме такъв способен партньор“, споделя Даниел Витман от Metallbau Böhm GmbH, обяснявайки специалните изисквания към парапета. Освен това той е трябвало да отговаря на изискванията на DIN EN 13374.

Sifatec

Според Sifatec предизвикателството е в това, закрепването да заема малко място. Изискването е за безбариерно решение, което да позволява възможно най-много пространство за работа при уплътняването. За този строителен проект бяха изработени специални закрепващи плочи, които са дори по-незабележими от обичайните по сградата. Откъм страната на стрехата беше изработена допълнителна конструкция от стълбове и греди.

Експертът по защита от падане отговори на изискванията на концепцията за безопасност и със специално изготвен конструктивен проект. Иновативните и икономични продуктови решения на семейната компания от Бенгел в Райнланд-Пфалц обезсмислят изграждането на големи скелета по сградите. Тъй като ще се работи само върху покрива, не са необходими допълнителни подготвителни работи. При това движението по земята остава свободно, което е особено важно за сгради, покрай които преминават много хора. Въпреки високите изисквания и специалния метод на изграждане, сглобяването на страничния предпазен парапет беше бързо и лесно. Придържащата плоча на системата Sifatec се закрепва директно към ръба на покрива, след което частите на скелето се фиксират на място чрез въртеливо движение и се освобождават отново след приключване на строителните работи. Чрез патентования механизъм за окачване се осигурява работа без бариери.

След приключването на проекта клиентът беше доволен и то не само заради иновативното решение, което осигурява безопасност срещу падане. Също толкова убедителен е бил и цялостният пакет от услуги, подчертава Sifatec: като доставчик на комплексни услуги компанията твърди, че при необходимост може да съпътства със собствен персонал целия проект – от индивидуалното планиране до статиката, транспорта и логистиката, складирането на материалите в периода на изпълнение до монтажа и демонтажа. „Sifatec успя да балансира икономическите, както и техническите и статичните изисквания на този специален строителен проект. Високото ниво на експертиза и ноу-хау допринесе значително за неговия успех, поради което сме много доволни, защото така можем да отговорим и на изискванията на нашите клиенти по най-добрия възможен начин“, обобщава Даниел Витман.

Снимки: Sifatec

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: