pixel

Бетонни фасадни панели с намалено съдържание на въглероден диоксид

Rieder Group

Едно от основните предизвикателства пред строителния сектор е да се намали употребата на цимент – основна суровина за производството на бетон, който е вторият най-потребяван продукт в света, след водата. Това е така, защото циментът е един от големите причинители на емисии на парникови газове. Само за да добиете представа: ако циментът беше държава, той щеше да е третият най-голям емитент на въглероден диоксид в света, изпреварван само от Китай и САЩ. Но наистина ли циментът е от съществено значение за производството на бетон? Волфганг Ридер, главен изпълнителен директор на Rieder Group, е убеден, че не е така, и вярва във възможните заместители на цимента. Той е приложил тези правила към продуктите на своята компания, която се е превърнала в пионер в областта на фасадите с намалено съдържание на CO2.

Rieder Group възнамерява да постигне въглеродна неутралност след 3 години. Волфганг обяснява стратегията си така: „Идентифицирахме лостовете, които можем да използваме, за да произвеждаме и работим по неутрален начин до 2025 г. Сега изпълняваме нашия план, оценяваме резултатите и ги доразвиваме.“ Този скок ще бъде направен чрез иновации в комбинациите от материали, дигитализация, радикално намаляване на отпадъците и удължаване на полезния живот на продуктите и сградите.

Добър пример от практиката е glemm21, новата централа на Rieder в Майсхофен, Австрия.

Rieder Group

Това не е нова сграда, а преустройство на неизползвано автобусно депо, което се е превърнало в лаборатория за тестване на „зелените“ продукти на компанията. „Да не се строи нищо ново, а да се използва това, което вече е налично, е най-добрият познат начин да се пести сива енергия и да не се запечатват допълнителни площи. Така че ние го изпробваме“, казва Волфганг Ридер.

Около 1000 тона CO2 биха могли да бъдат спестени по време на трансформацията, което съответства на годишното потребление на електроенергия на 1000 тричленни домакинства. В допълнение към екологичния фактор, сградата има няколко исторически компонента, които ѝ придават особена идентичност – бетонни колони, рециклирана стомана и борова стена, демонтирана от друга сграда.

Но освен повторното използване на съществуващите сгради, увеличаването на живота на материалите е от съществено значение за постигането на по-екологична и устойчива архитектура. Компанията е вдъхновена от Opus Caementicium – смес от камъни, варовик, вода и пуцолан (вулканична пепел от района около Неапол), която при изсъхване става изключително устойчива и издържа хиляди години, както се вижда в някои древноримски постройки, например Пантеона. В случая с фасадните панели на Rieder циментът постепенно се заменя с естествен местен пуцолан, при чието производство се отделят значително по-малко емисии. Това са агломерирани материали, чийто силициево-алуминиев състав се различава от портландцимента само по липсата на елемента калций. Когато са правилно смлени и хидратирани в присъствието на вар или дори цимент, те реагират и образуват висококачествени циментови съединения.

Това са панелите, които покриват 400 квадратни метра от фасадата на новата сграда Rieder: бетонна обвивка, изработена от бетон, армиран със стъклени влакна. Структурата и зеленикавите нюанси наподобяват естествени шисти, но има голямо разнообразие от цветове и текстури; продуктът за покриване на бетонни фасади може да пасне на различни размери, разпределения и видове сгради. Основната разлика е, че 50% от цимента в бетонната матрица е заменен с алтернативни материали, което води до 30% намаление на емисиите на CO2. Планът е циментът да бъде изцяло заменен стъпка по стъпка. Освен това материалът не изисква поддръжка, а отделните елементи могат лесно да се подменят.

Снимки: Rieder Group

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: