pixel

BASF стартира своя глобален проект с експерименти за ученически лаборатории Kids’ Lab

BASF България дава начало на проекта Kids’ Lab – световната образователна програма за експерименти по концепция на BASF за ученически лаборатории. Първото събитие ще се състои на 26.01.2018 г. в Лабораторния комплекс на София Тех Парк, а партньори на инициативата са Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и София Тех Парк. Семинарите са с продължителност от 90 минути, предвидени за деца от 8 до 12 години и ще се провеждат всеки втори петък в периода януари-юни 2018 г. Максималният брой на една училищна група е до 30 деца.

Темата, с която ще се занимава лабораторията е свързана със здравословното хранене – въпрос, който засяга все повече хора в забързаното и динамично ежедневие. Насочена към малките изследователи, тя поставя изключително важния въпрос – защо плодовете и зеленчуците са цветни и полезни за здравето? Програмата използва модерни образователни методи и представя темата посредством три вълнуващи експеримента, в които децата могат да разберат кои са полезните съставки на храните и да научат как да ги анализират.

„Предлагаме условия за самостоятелно провеждане на експериментите, които целят да запознаят децата с полезни факти за храненето и да ги насърчат да въведат положителни промени в хранителните си навици“, споделя Юлиана Николова, координатор на Kids’ Lab на BASF за България.

Образователната инициатива на компанията е насочена към интересни „изследвания и открития“. В съответствие с глобалната стратегия на BASF за корпоративно гражданство, успехът на социалните инициативи на компанията се измерва все покатегорично в степента на тяхното социално въздействие. Освен по-силното въздействие, друга отправна точка за изпълнение на социалните ангажименти на компанията по света са Целите за устойчиво развитие на ООН. Програмата Kids’ Lab допринася за изпълнението на много от тях.

Всички любопитни изследователски ученически групи, които проявяват интерес към науката химия и експериментите и имат желание да участват могат да се запишат, като се свържат с доц. Лъчезар Христов от Факултета по химия и фармация на Софийски университет на [email protected]

За Kids’ Lab

Първата Kids’ Lab отваря врати през 1997 г. в Лудвигсхафен, Германия. За да отбележи своята 20-та годишнина, BASF предлага нова програма с експерименти наречена “Clever Foodies”. Восновата на разработването й са социалното въздействие и образованието. Има пряка връзка с експериментите от Virtual Lab (онлайн лаборатория за деца www.basf.de/virtual_lab ), където се издава и „Диплома по експериментиране“ със съвети за всички от семейството за здравословно хранене и интересна информация за съставките на храните.

Образоването е ключово за бъдещето на нашите деца и играе важна роля за развитието на обществото. С тази стратегия за социално ангажиране искаме да създадем възможности за учене и да насърчим чувството на децата да откриват и усвояват полезни научни методи и умения.  Това ни помага да се справяме с предизвикателствата на утрешния ден и да градим устойчиво бъдеще.

Kids’ Lab е интерактивна, забавна и безплатна програма по химия за деца от 8 до 12 години, целяща да разкрие пред тях вълнуващия свят на химията чрез лесни и безопасни практически експерименти.

Инициативата е въведена в повече от 30 държави по света, включително Великобритания, САЩ, Австралия, Сингапур, Индия и Япония.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: