pixel

Архитектура за животни, градско градинарство и отворено училище на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015

ONE ARCHITECTURE WEEK

Работилница за изграждане на подвижни подслони за животни, обитаващи околностите и водите на Марица, театрален декор, връщащ колективните спомени за реката чрез светлини и сенки, инсталациите на Колектив Кино Космос – “Реката в града”, разположени на три от най-популярните пешеходни и обществени пространства в града, са само малка част от намесите в градската среда, в които жители и гости на Пловдив ще имат възможност да се включат по време на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, който ще се проведе от 18 до 27-ми септември.

ONE ARCHITECTURE WEEK

Инициативите са част от основната тема на архитектурната седмица „ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА“, чрез която фестивалът, съвместно с архитекти от България и чужбина, жители на Пловдив и цялата страна, дизайнери, творци, спортисти, активисти и т.н., си поставят за цел приобщаването на Марица, посредством съсредоточаването на колективни действия покрай реката. Фестивалът ще се опита да провокира връщането на това отдавна забравено богатство обратно на града. Ще се опита да обедини около Марица както пловдивчани, така и всички, които имат нещо общо с реката и нейното пространство.

Част от намесите вече функционират активно, демонстрирайки на практика,как може да бъде използвано пространството на реката. Сред тях са „Плажът на Марица“ (бул. Марица 104), временен плаж с басейни, който е реализиран върху сухите пясъчни наноси в коритото на реката и вече се използва за спортни, културни и социални събития, както и за отдих на пловдивчани в горещите летни дни.

Друга, вече стартирала намеса, е ГРАДСКО ГРАДИНАРСТВО, чиято цел е да представи алтернативи за функциониране и поддръжката на зелените площи в града. Полето на действие на тази намеса е тревна площ на северния бряг на Марица в Пловдив, където чрез помощта на жители на града на тепетата е изградена малка билкова градинка.

Намеси, които тепърва предстоят:  Работилницата „Отворено училище“ (18.09-26.09), която ще събере български студенти по архитектура и дизайн със студенти по дизайн от Холандия, за да проучат потенциални места и форми за намеса около Марица. Резултатът от тяхната работа ще бъдат мебели и инсталации в градското пространство. С подкрепата на Creative Industries Fund NL.

Колектив Кино Космос представят река Марица чрез серия от инсталации, разпръснати в центъра на Пловдив. Намесите (18.09-27.09) целят да провокират интерес към “забравената” река и да се опитат да интегрират образа й във всекидневието на съвременен Пловдив.

ONE ARCHITECTURE WEEK

„Архитектура за животни” (19-20.09) е няколкодневна работилница, по време на която Клеменс Баудер, австрийски архитект и интердисциплинарен артист, и всички заинтересовани ще създадат заедно с него подвижни подслони за животни, обитаващи околностите и водите на река Марица: птици, прилепи, видри и т.н. За създаването на тези необичайни “къщички” Клеменс Баудер ще използва подръчни, за предпочитане рециклируеми материали, и ще работи в тясно сътрудничество със Зелени Балкани, Българското дружество за защита на птиците и WWF. Работилницата се организира с подкрепата на Посолството на Австрия в Българи.

ONE ARCHITECTURE WEEK

Намесата „Приобщени сенки“ (19.09, 20.09 и 27.09) на Миър Фантом, артистичен колектив от Монреал, ще превърне стара бензиностанция на северния бряг на река Марица в интерактивна инсталация, в която всички жители на града са поканени да участват, като се поровят във въображението си и в колективните си спомени. С подкрепата на Canada Council for the Arts.

Намесата “Водовъртеж” на полската архитектурна група Централа ще опита да преодолее затруднената връзка между брега и коритото на река Марица. Ще бъде монтирана стоманена и въжена структура, която кани минувачите да се спуснат до коритото на реката. Инициативата се осъществява с подкрепата на Полския институт в София.

В програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK се включват още поредица от събития, между които професионален форум, лекции, дебати, филмови прожекции, детска и спортна програма и мн.др. Допълнителна информация за тях може да бъде намерена на https://facebook.com/onearchitectureweek

Основен партньор на фестивала е Пътища Пловдив АД, партньор на всички намеси е Milka, а организатор на спортната програма – BGBeActive – www.bgbeactive.org

Продукционни партньори за реализиране на Плажът на Марица са Pools.bg, Стефан Щерев, Пътинженеринг ЕООД, ОП „Градини и паркове“- гр.Пловдив, ВиК,  Mr.Bricolage, Alfa СОТ, Екотой Сервиз ООД.

Специални партньори на бара са Винпром Пещера, изворна вода „Бачково“, SharkEnergyDrink,

Технологичен партньор е net365.

Визуална идентичност Студио за графичен дизайн Punkt       

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: