pixel

Софийска общината избра проектанти за санирането

sanirane

Столичната община избра общо 16 проектантски и архитектурни студиа, които ще изработят инвестиционните проекти за саниране на сгради в София.

Те ще работят по две задачи – създаването на нови инвестиционни проекти за саниране на жилищни сгради в София, както и адаптиране на съществуващите типови проекти на общината за рехабилитация на едропанелни жилищни сгради, които бяха създадени преди година и половина, съобщава „Капитал“.

За първата дейност са отделени 8 млн. лв., а за втората – 7 млн. лв.

Общината прогнозира, че инвестиционните проекти ще обхванат до 2 млн.  кв. м разгъната застроена площ.

Колко общо ще бъдат проектите и каква сума ще получават архитектурните студиа обаче в крайна сметка зависи от интереса на гражданите към правителствената програма за саниране.

Конкурсът

Общо 36 бяха участниците в конкурса на Столична община избор на проектанти по програмата за саниране в София.
По време на търга бяха отстранени консорциумът „София 2015″ (студио „Мориоти Асочати“ ООД, студио „Технико Мазучи“ ООД, „Структура инджиниерия“ ООД, и „10АМ архитектура“ ЕООД), ТН ЕООД и „Ф-Строй груп“ ЕООД.

С изключение на две фирми всички други победители ще подпишат договор и за двете обособени позиции.

Най-важният критерий, по който НАГ е класирала участниците, е предложената цена (общо 70% от стойността).

Някои от ценовите оферти на кандидатите се различаваха повече от три пъти. Така например най-ниската предложена цена за първата обособена позиция е на „Александров архитекти“ ЕООД – 3.93 лв./кв.м, а най-високата е на „Топ арх“ ЕООД -14.10 лв/кв.м.

Подобно е и разминаването при предложените цени за адаптиране на общинските типови проекти. Най-евтината оферта там е на „Бета-консулт -1″ ООД (3.96 лв./кв.м), а най-скъпата – на „Инткокс“ ЕООД (19 лв./кв.м).

Затова и общината поиска допълнителна обосновка на предложените от някои участници цени.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: