pixel

Архитектите от Mecanoo завършиха стъклена вила на езерото в Лехлейд

Студиото на Mecanoo завършва проекта за напълно прозрачна вила на езеро в Лехлейд в Обединеното кралство. Вилата с площ от 600-квадратни метра е подчертана с тъмни ивици и осигурява прекрасен изглед към езерото.

Архитектите следват като основен водещ принцип на проектиране съчетаването на прозрачността с устойчивостта, създавайки силна връзка между вилата и пейзажа.

Хармонията между ландшафта и интериора, архитектурата и природата е била ключова детерминанта на дизайна, особено по отношение на линиите, материалите, цветовете и осветлението.

Къщата е проектирана отвътре навън, осигурявайки безпрепятствени гледки към заобикалящата природа, като същевременно дава уют и интимност.

Водните растения по протежение на брега се редуват със стъпаловидни камъни, които водят до други части на градината. Откъм страната на водата вилата има оптимален изглед към езерото.

Стъклени ъглови прозорци в дневната, кухнята и другите помещения карат жителите да се чувстват все едно, че живеят във водата.

С извивката на моста, свързващ вилата с главния път, редицата дървета остават непокътнати. Това допълнително увеличава усещането за неприкосновеност на личния живот и блокира смущаващите светлини от трафика.

Студиото използва някои интериорни елементи, като например камината и шкафовете за съхранение, които разделят къщата на различни области, оформяйки по-интимни и лични пространства в рамките на големия прозрачен обем.

Стълбището свързва всички помещения заедно в едно вътрешно пространство. Централният атриум носи изобилна дневна светлина на долния етаж и свързва вътрешността към терасата на покрива.

Архитектите са проектирали открит план, който предлага изглед към езерото, дърветата, небето и природата от всеки ъгъл на къщата. Използвайки разнообразни зелени технологии, включително термопомпи, слънчеви панели, системи за оползотворяване на топлината и тройно остъкление, къщата осигурява много ниска консумация на енергия.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: