pixel

Арбитраж за сроковете за АМ „Тракия

апи

Източник: fakti.bg

„Амбицията ни е магистралният участък, който в момента липсва, за да е изцяло готова магистрала „Тракия“, да бъде готов преди началото на активния летен сезон. В момента с фирмата-изпълнител водим спорове по отношение на увеличаването на срока след 31 май. Според нашето виждане максималният срок, който може да се увеличи, е до края на юни. Те имат претенция до края на юли. Все още водим спорове“, призна инж. Лазар Лазаров – председател на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред БНР.

Според него около края на май ще се стигне до споразумение, но има голяма вероятност да се стигне и до арбитраж по спорния въпрос.

Не е възможно да има финансови неустойки, защото според договора, когато има претенции по отношение на срока, се отнасяме до арбитраж. Ако има забавяне, свързано с неизпълнение на договора, тогава може да има финансови неустойки, обясни Лазаров. Когато има забавяне, свързано с метеорологичните условия, не може да се искат неустойки, а се обсъжда срокът, който фирмата-изпълнител можела да наложи по съдебен път на АПИ да бъде приет, уточни още той.

Инж. Лазаров подчерта, че АПИ има възможност и за прекратяване на договора, ако има неизпълнение, но това ще отложи пускането на магистралата още повече.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: