pixel

Варна ще строи социалните жилища в ”Аспарухово”

jilishte

Социалните жилища, които Община Варна планираше да построи в кв. „Възраждане“ по европроект, ще бъдат вдигнати в пострадалия от наводнение кв. „Аспарухово“. Това става ясно от обявена от общинската администрация обществена поръчка за изготвяне на технически проект за жилищна сграда за социални жилища в южния квартал, съобщава varna.topnovini.bg.

Общината получи одобрение по проекта за близо 4 милиона лева в началото на тази година, но при последвалите обществени обсъждания получи силен отпор от жителите на „Възраждане“, които заплашиха с масови протести, ако се стигне до реално строителство.

Заданието предвижда изграждането на 42 социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи.

Именно тази формулировка стана причини жителите на квартала да решат, че жилищата ще се ползват от представители на малцинствени групи. Тогава хората от района категорично заявиха, че искат зелени площи и парк, а не ново строителство.

В последствие общината е информирала Управляващия орган по финансиращата програма (Регионално развитие), че не може да изпълни поставените условия и проектът е прекратен.

След потопа в „Аспарухово“, в резултат на който десетки жители загубиха домовете си, администрацията е отправила запитване дали проектът не може да бъде възобновен и изпълнен на друг терен.

Като мотив се посочва и обстоятелствотот, че пострадалите граждани от „Аспарухово“ отговарят на условията за ползване на социалните жилища.

От Управляващия орган са отговорили, че биха могли да преразгледат решението си, ако варненската община в най-кратки срокове изготви преработено проектно предложение.

Тя трябва да се ангажира и да изпълни всички дейности до 31 октомври 2015 г. Така се стига да настоящата поръчка.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: