pixel

АПИ подписва договор за строеж на тунела под Шипка

Jeleznitca

Обществената поръчка за 364 млн. лв. предвижда изграждането на участък с дължина 10 километра и половина. Срокът за изпълнение е 8 месеца за проектиране и 3,5 години за строителство. В заданието са включени и 5 тунела с обща дължина 4,011 км. Тунелът под Шипка ще е 3,22 км, а останалите 4 тунела ще са по-малки. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Договорът за проектиране и строителство ще бъде подписан с ДЗЗД „Консорциум „ПСВТ“, в което участват: „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Хидрострой“ АД и „Пътинжеренигстрой-Т“ ЕАД. Стойността му е 358 020 000 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 240 дни /8 месеца/ за проектиране и 1280 дни /3,5 години/ за строителство. Това става след близо три годишна процедура по ЗОП, стартирала през 2019 г. и минала обжалване в съда.

Любопитен детайл е, че изпълнителят потвърди дадената още през 2020 г. цена от 358 млн. лв. Това се случва на фона на исканията на Камарата на строителите за индексиране на цените заради инфлацията през последната година. Очевидно нещо в новите договорености е „поевтинило“ поръчката, въпреки увеличените цени на строителните материали.

Представителят на „Консорциум ПСВТ“ Филип Маринов обясни, че не са искали промяна в цената, защото преди 3 години са дали по-висока, стъпвайки на опита си от първата фаза на строителството, която се проточи прекалено дълго и така сега калкулирали риска това да се повтори отново, както се и случило.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: