pixel

Алпинисти в борбата с дупки от кълвачи

фасади

Дори в големите градове фауната може да бъде толкова вълнуваща, колкото и разнообразна. Животните от всякакъв вид не само обогатяват градския пейзаж и околната среда, но и повишават качеството на живот. Но дали това винаги важи и за кълвачите?

Като ревностни строители на дупки те наистина допринасят за един хармоничен хабитат. С мощната си човка обаче те пробиват дупки в дърветата, като по този начин създават местообитания за други животински видове, но някои предпочитат да се приютяват във фасади. Най-късно при почистването им се установява, че по тях постоянно се появяват дупки на кълвачи, които влошават както външния вид, така и функцията на фасадата на къщата.

Фасадите с груба структура привличат кълвачите

Обикновено кълвачите предпочитат гнило или меко дърво. Поради нарастващата урбанизация обаче, не винаги е лесно да намерят подходящ ствол. Съответно те са приспособили поведението си към градската среда. Фасадите на къщи, които наподобяват кора по своята грубозърнеста структура и текстура, са особено привлекателни за тях. Размер на зърната от два милиметра вече е достатъчен, за да успеят да се задържат. Водосточните тръби, улуците, комините и металните вентилационни отвори също ги привличат.

Топлоизолационните композитни системи (ETICS) също могат да се използват от кълвачи за издълбаване на дупки в изолационния слой. Така прониква влага, топлинната енергия се губи чрез топлинни мостове, а гниещият материал от гнездата може да повреди строителната тъкан.

Свържете почистването на фасадата с проверка

Правилните превантивни мерки са от съществено значение, за да не настъпят сериозни щети. Особено в края на лятото и есента – периодът, когато младите кълвачи търсят нови територии – често се появяват такива дупки на фасадата. Още по-важно е за собствениците на жилища да обърнат внимание на типичните барабанни шумове и редовно да изследват фасадата си за дефекти. Трябва да се отбележи, че дупките от кълвачите могат да бъдат ремонтирани, само ако е гарантирано, че нито кълвачи, нито други видове птици се размножават в тях. Колкото по-рано се разпознае повредата, толкова по-лесно се поправя.

Ако предстои почистване на фасада, има смисъл то да се комбинира с цялостна проверка. Тъй като почистването на фасади на големи височини винаги крие риск от падане, то трябва да бъде поверено на квалифицирани експерти, които са запознати с различните видове фасади и разполагат с необходимото оборудване. Поради това специализираните фирми не само подпомагат клиентите с професионалното почистване на фасадите, но също така проверяват имота отвън за наличие на проблемни зони.

Ако алпинистите открият дупки на кълвачи, докато почистват фасадата, те могат да предприемат нужните мерки за саниране. Защитниците на правата на животните препоръчват след ремонта да се закачат отделни кутии за гнездене като заместители. Що се отнася до превенцията обаче, няма сто процента гаранция. Кълвачите са особено приспособими и бързо свикват с мерки като пърхащи ленти, огледални гънки или плашила. За да се предотврати ефектът на привикване, средствата трябва да се препозиционират или сменят възможно най-често. В крайна сметка най-доброто решение е да се подпомага естественото местообитание на кълвачите и изобщо да не им се дава повод да търсят каквото и да било във фасадата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: