pixel

“Акватек” иска да строи първи аквапарк в София

akvapark

Инвеститор иска да изгради първия аквапарк в София. От фирмата “Акватек”, която се занимава със строителство на водни атракциони, са изпратили инвестиционно намерение до Столична община.

Писмото е внесено за разглеждане в комисиите на СОС от главния архитект на столицата Петър Диков.

Инвеститорът проявява интерес към терен от 21 дка до бъдещия парк “Възраждане” в “Зона Б 5”. За имота обаче от години тече съдебен спор между общинската фирма “Софийски имоти” и частната “Сигма ремонт”. Скандалът започна през 2008 г., когато стана ясно, че частната фирма има констативен нотариален акт за имота, който е в активите на “Софийски имоти”. Тогавашният кмет Бойко Борисов даде случая на прокуратурата и поиска общинското дружество да си търси правата в съда, съобщава 24chasa.bg.

От справка на “Софийски имоти” за хода на съдебните процедури, изготвена по искане на “24 часа”, става ясно, че през 2012 г. Софийският градски съд е отхвърлил исковете на общинската фирма срещу “Сигма ремонт”. Те са за признаване на установеното, че ответното дружество не е собственик на имота, отмяна на констативния нотариален акт и заличаване на вписването на учредителния акт на “Сигма ремонт”. Тогава СГС не само отхвърля исканията на “Софийски имоти”, но съдия Румяна Ченалова осъжда “Софийски имоти” да плати 24 389,96 лв. разноски на “Сигма ремонт”. Общинската фирма обаче обжалва решението и на 18 август 2014 г. САС го отменя изцяло. Съдът признава, че “Сигма ремонт” не е собственик, отменя констативния нотариален акт и постановява да се заличи вписването на учредителния акт на частната фирма. Тя обжалва решението пред ВКС. Делото е насрочено за 10 ноември т.г.

“Не може да вземем решение, докато не приключат споровете. Затова инвестиционното намерение за водния парк е прието за информация”, обясни зам.-шефът на СОС Николай Стойнев.

“ Казвал съм, че най-логичното място на една градска къпалня е в тази зона. В имота има и минерален извор В комбинация с парка и спортния комплекс, които се изграждат, ще има 100 дка в центъра на София за спорт, отдих и развлечения”, каза Диков.

Строителството на многофункционалния спортен център започна преди месец. Той ще се управлява от общинското дружество “Спортна София” и ще е готов това лято. До есента пък “Софийски имоти” ще започне изграждането и на самия парк “Възраждане”.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: