6 коли Nissan Leaf захранват сграда в Япония

nissan

Интелигентните мрежи на бъдещето ще се нуждаят от много системи за съхранение на енергия, за да може да се извлече максимумът от непостоянните възобновяеми източници като вятърната и слънчевата енергия, както и за да се изравни кривата на търсенето, така че скъпите и замърсяващи електроцентрали на изкопаеми горива да не са толкова необходими. Някои от съоръженията за съхранение ще са на хора и фирми, които си купуват батерийни системи, други ще са на енергоразпределителните дружества, които изграждат мащабни решения като помпени ВЕЦ и течно-метални батерии.

Ала един друг източник на съхранение за интелигентните мрежи ще са електрическите превозни средства. С подходящата технология, за да се управлява, и с подходящите стимули за собствениците на електромобили този подход може да осигури доста голям капацитет за съхранение. Идеята е батериите да се зареждат, когато електроенергията е евтина и чиста, и да изпращат част от нея обратно към мрежата, когато електричеството е скъпо и евентуално мръсно. Представете си, че само след няколко години милиони електрически автомобили с акумулаторни батерии ще могат,  общо взето, да съхраняват два или три пъти повече енергия отколкото настоящите модели.

Nissan е започнала да тества този вид технология:

„Коли към сгради“ вече е в употреба в Центъра за модерни технологии на Nissan в Ацуги Сити, Япония, от юли насам. Съоръжението се радва на намаление с 25.6KW през пиковите летни периоди, като контролира времето за зареждане на електрическите превозни средства, без да има каквото и да е влияние върху ежедневното пътуване на работниците или върху техните превозни средства. Резултатите са довели до приблизително 2,5 процента намаление на използването на електрическа енергия по време на пиковите часове, икономисвайки близо 500 хиляди йени на година от разходи за електрическа енергия“.

Системата е достатъчно умна, за да гарантира, че електромобилите са добре заредени, когато техните собственици се нуждаят от тях. В идеалния случай софтуерът на тези системи ще даде възможно най-много контрол на собствениците на електромобилите, доколкото е възможно, което позволява на някои да бъдат много консервативни по отношение технологията „кола-към-мрежа“ (V2G), а други  – да изстискат максимума от батериите на колите си, за да намалят сметките си за електроенергия.

Тази технология може да бъде полезна и при аварии и прекъсване на електрозахранването.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: