pixel

Англичанин си изгради къща само за £ 150

Майкъл Бък, 59-годишен пенсиониран учител по изкуство от Оксфордшир, Англия, успя да изгради една красива кирпичена къща в градината си само за £ 150 (350 лв). Бък спазил някои основни принципи за поддържането на ниско разходи. Използвал само материали, които може сам да си набави. Убедил се, че никакви електрически инструменти няма да използва по време на строителството. Ниската цена е вдъхновение за всеки, който смята, че притежаването на жилище е непостижима цел.

Бък първоначално проектирал дома на гърба на един плик за писма, а след това прекарал повече от две години в събирането на местни материали за градежа, които сам събирал. Дъските са от изоставената лодка на един съсед, а стъклото на прозорците е спасено от един бракуван камион. Дори и сламата, използвана за покрива е била събрана от поле в околността.

Къщата е без електричество и течаща вода, но близосття ня една рекичка компенсира достатъчно. Бък отоплява къщата с печка на дърва, която е повече от достатъчна за да затопли къщата, която е с изолирани кирпичени стени.

Артистично подредените на сферична купчина дърва навън осигуряват гориво за печката, а кокошарникът предлага безплатна храна, докато един кладенец наблизо служи за хладилник. Няма завършена къща обаче без тоалетна-компост. Тя се намира в отделна пристройка.

Бък иска да даде пример, как трябваше да се платят само едни 350 лв, но и здраво да се потрудиш, за да изградиш свой собствен евтин дом. Както той казва: „Една къща не трябва да струва колкото Земята, просто малко земя ви трябва, за да я построите. Исках да покажа, че домовете не трябва да струва нищо. Ние живеем в общество, където прекарваме живота си в изплащане на ипотеки, което не радва много хора.“

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: