pixel

50 от училищата в Солун стават соларни

солун

Източник: greentech.bg

Община Солун, вторият по големина град в Гърция, обяви наскоро, че ще инсталира фотоволтаични системи на покривите на общо 50 общински сгради. 48 от тези сгради са държавни училища.

Техническият проект е разработен от Дирекцията по архитектурни и дизайнерски дейности в Община Солун. Въпреки това за реализацията на инициативата ообщината ще обяви публичен търг в рамките на първите месеци на 2013 г. Изпълнителят ще бъде длъжен да поддържа и застрахова инсталациите за период от три години след края на строителните дейности.

Дирекцията по архитектурни и дизайнерски дейности е сметнала, че общата инсталирана фотоволтаична мощност на проекта ще бъде 490 кВт. Покривните инсталации на 48-те държавни училища ще бъдат по 10 кВт всяка, а други 10 кВт фотоволтаичен капацитет ще бъдат инсталирани на покривите на още две общински сгради (5 кВт).

Според прессъобщението, проектът разполага с общ бюджет от  1,65 млн. евро. От пресцентъра на Община Солун казват, че проектът „ще се финансира изцяло от общината“. Подробности за проекта бяха одобрени от Съвета на общината през декември 2012 г. и сега само точната дата за търг остава да бъде уточнена. След обявяването му „строителните фирми могат да подават оферти“.

Андреас Куракис, заместник-кмет на Солун, отговорен за градското планиране, казва, че „целта на Общината е двойна: опазване на околната среда и спестяване на пари“. По думите му, общината ще получава от проекта годишен доход от около 155 000 евро.

Вместо намаляване на преференциалните изкупни тарифи за соларна енергия, Гърция трябва да предостави повече стимули за инвестиране във ВЕИ, вярва общинарят. По отношение на слънчевата енергия Гърция има повече възможности от която и да е друга страна в ЕС и затова правителството трябва да разработи този сектор с още по-бързи темпове, казва Куракис.

Други две държавни училища в Община Корделио Евосмос, която е в непосредствена близост до Солун, също са инсталирали фотоволтаични системи на покривите си. Приключването на проекта беше обявено миналата седмица. Той бе финансиран от Hellenic Petroleum Ltd. по програмата й за корпоративна социална отговорност. Проектът се състои от две 10 кВт инсталации на покривите, единият е върху местно основно училище, а другият – на покрива на гимназия в общината.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: