pixel

100 процента рециклирана инертна фракция

Mercedes-Benz

С музеите на Mercedes-Benz и Porsche до Аутощадт Волфсбург и централната сграда на завода на BMW в Лайпциг германската автомобилна индустрия предостави на общественото внимание множество архитектурни шедьоври, особено през 90-те години на този век. Фактът, че времената са се променили и други фактори са на преден план, се доказва от новото производствено хале на Mercedes-Benz Factory 56 в Зинделфинген.

Според възложителя интериорът на това хале ще допринесе за революция в производството на автомобили чрез своето оборудване и цифрови мрежи. Транспортните средства без водач (AGV), които допълват класическата монтажна линия, имат значителен принос за това. Самата сграда впечатлява преди всичко с аспекти, които имат за цел да подчертаят устойчивото и перспективно отношение на производителя на автомобили. При откритата бетонна фасада на главната сграда, например, е използван бетон, който пести ресурсите (R-бетон) и в който естествената фракция е 100% заменена с рециклирана. Съставът от 70% надробен бетон и 30% натрошена тухлена зидария съответства на тип 2.

Mercedes-Benz

За тази рецептура беше необходимо одобрение в отделни случаи, тъй като правилата и разпоредбите, приложими в Германия досега, позволяват само максимална замяна от 25% от обема на общия агрегат. Моделът за проектиране също трябваше да бъде адаптиран, тъй като Еврокод 2 не можеше да бъде приложен поради гореспоменатите отклонения от разпоредбите. Клиентът прие повишените усилия за проектиране и по този начин доказа, че с бетон, който разчита на 100% рециклирани агрегати, могат да се произвеждат бетонни компоненти с високо структурно и дизайнерско качество.

Mercedes-Benz

Усилията за опазване на ресурсите и намаляване на потреблението на енергия са положени и в други области. Според Mercedes-Benz Фабрика 56 е CO2-неутрална от самото начало и е намалила енергийните нужди с една четвърт в сравнение с други монтажни халета. Тридесет процента от годишното потребление на електроенергия може да бъде покрито и от фотоволтаична система на покрива.

Снимки: Mercedes-Benz

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: