Ескалатор на открито в Порто

Monte dos Judeus

Терасираният открит бетон е в хармония със стените от естествен камък

Двата бряга на река Дору, която разделя град Порто на две половини, са стръмни и изкачването на тези височини изисква доста усилия, не всички хора могат да се справят безпроблемно с многобройните стъпала. Така в квартал Мирагайа е създадена нова връзка между брега на реката и по-високата част на града – Хълма на евреите Monte dos Judeus.

Monte dos Judeus

Според плановете на архитектурните бюра depA Architects и Pablo Pita Architects в старото каменно стълбище е интегриран ескалатор от три части, чийто ход в голяма степен е ориентиран към съществуваща стена. Тъй като последният не е изграден като непрекъсната конструкция, а е изместен няколко пъти, ескалаторът също не е твърда непрекъсната линия. Благодарение на тази подредба и чувствителното свързване на съседните сгради и пътеки чуждото тяло се вписва хармонично в околната среда.

Monte dos Judeus

За да се вгради необходимата технология, се наложи част от стълбището да бъде премахната на определена дълбочина. Екипът по планирането използва открит бетон като материал за ограничителните стени на ескалатора, но също така и за новите корита за растения и стъпалата за сядане в периферната зона. Фланкиращите стенни панели се допират до съществуващите стени от естествен камък с техните различни зидарски структури на големи площи. В този контекст ръчно изработеният бетон се явява като „изкуствен камък“, който внася друга текстура в играта: повърхности, структурирани от кофражни фуги и анкерни отвори.

Снимки: Jose Campos

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: