1,6 млрд. от ЕС за транспорт

putna infrastructura

1,61млрд. евро са предвидени по новата оперативна програма “Транспорт” от 2014 г. до 2020 г. Това става ясно от работен вариант на програмата, публикуван в портала за структурни фондове на ЕС. Почти толкова бяха и средствата, отделени за програмния период до 2013 г. – 1,62 млрд. евро.

572,3 млн. евро са предвидениза жп проекти, пише още в работния документ. Това са 50% от парите по Кохезионния фонд. Още толкова средства ще има за пътни проекти по основната трансевропейска транспортна мрежа.

361,3 млн. евро са предвидени за изграждане на интермодални терминали и за столичното метро. Това са 77,3% от средствата по Европейския фонд за регионално развитие. За терминалите се очаква да бъдат привлечени и частни инвестиции.14 на сто от парите или 65,8 млн. евро са за иновационни проекти и за внедряване на модерни системи за управление на трафика. За техническа помощ са предназначени 40,8 млн. евро, което е 8,7% от предвидените средства от фонда за регионално развитие.

В работния вариант на програмата се прогнозира и значително увеличение на трафика по шосетата. Например до 2020 г. за магистралите и пътищата първи и трети клас се очаква той да скочи с 40% спрямо 2010 г. Трафикът по шосетата втори клас пък ще се увеличи с 37,8 на сто.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: