pixel

Ново кръстовище на две нива в София

krustovishte sofia

Изграждането на кръстовище на две нива на бул. „България” и бул. „Акад. Иван Гешов” ще отпуши трафика и ще намали емисията на вредни газове в района. Отгоре ще има и кръгово движение, каза Сергей Стойков – проектант на фирмата изпълнител „Балканстрой” АД пред Кмисията по околна среда в Столичния общински съвет.

Досегашният проблем бяха осемте фази на преминаване на това кръстовище. При изграждането ще има светофарна уредба, която ще работи на две фази.

„Важно е да има светофар, чрез който преминаването през кръстовището ще бъде в рамките на минута и половина в час пик. В момента в пиков час на кръстовището минават над 25 хил. автомобила по преброяване от общината“, посочи Стойков.

Спирките ще бъдат изместени със 100 метра, няма да бъдат на самото кръстовище отгоре, велоалеята ще остане по бул. „България”, като ще преминава през подлеза.

Главният архитект на Столична община Петър Диков допълни, че велоалеята ще премине през подлеза, защото иначе се създава риск от дясно завиващите автомобили, тъй като велосипедистите се движат със скорост 30 км в час.

В подлеза на кръстовището ще бъде изградена и метростанция 10. Ще бъдат изсечени около 70 дървета и 600 храста, като на тяхно място ще бъдат засадени 478 дървета и 3000 храста и жив плет.
В момента се водят преговори с фирма част от големите дървета да бъдат изскубани от земята и да бъдат възстановени след изграждането на проекта.

В момента вечер задръстването стига до НДК, което са над 700 автомобила, които престояват над 20 минути в зоната на кръстовището.

Подлезът ще се запази, за да се улесни преминаването на хората от един градски транспорт към друг.

Стартът на проекта е в плана на общината за тази година, заедно с още кръстовища на две нива – на Лъвов мост и на бул. “Яворов” и бул. “Стоян Михайловски”.

В края миналата седмица започна реконструкцията на Лъвов мост.  През юли пък ще бъде завършено кръстовището при Семинарията.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: