pixel

Аризонският университет с нови технологии за тръвопроводи

Източник: publics.bg

Мо Есани – професор по строителство на сгради и съоръжения от Университета в Аризона, е създал революционен нов вид олекотена подземна тръба, наречена InfinitPipe. Тя според създателя си има потенциала да промени из основи индустрията за производство и поддръжка на тръбопроводи, пише „Екон“.

Вместо конвенционалния бетон или стомана, в центъра на новата тръба е използвана олекотена пластмаса със структурата на пчелна пита. Тя e подобна на технологиите, които днес се използват за създаване на материали в аерокосмическата индустрия.

От двете страни на материала са разположени пластове от въглеродни нишки, импрегнирани с епоксидни смоли. Комбинирани, те са способни да създадат тръби за пренос на вода, нефт и газ, които са дори по-здрави от конвенционалните тръби от стомана или бетон.

Друго основно предимство на новата технология, е че с нея ще могат да се направят тръби с на практика безкрайна дължина. Така, за разлика от стандартните тръби, които се правят толкова дълги, че да се поберат в товарните камиони, откритието на Есани може да бъде произвеждано със специална техника директно на мястото на строежа, което на теория му позволява неограничена дължина. Оттук идва и името на тръбата – InfinitPipe – комбинация между безкрайна (infinite) и тръба (pipe).

Притежаваната от Есани компания QuakeWrap, която ще произвежда InfinitPipe, рекламира продукта като първата в света „зелена“ тръба за големи проекти. Тази реклама има основание с оглед на факта, че олекотената тръба изисква миниатюрна част от общата енергия, нужна за производството и превоза на тежките стоманени тръби от разположените често на стотици километри фабрики.

Началото на разработването на технологията е започнало още през 80-те години на миналия век, когато Есани, заедно с колега от университета, са проучили възможностите за ремонтиране на мостове с материали, подсилени с карбонови нишки полимери, предаде порталът Science Business.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: