pixel

1,5 млн. лева за незаконни разрешителни за строеж на „Корал

корал

Източник: news.expert.bg

Заради желанието си да построи ваканционно селище за отдих на плажа „Корал“ в община Царево, испанският инвеститор „Ибердола“ плаща 1,5 млн. лева за такси в общинската хазна, пише сайтът за разследваща журналистика „Биволь“.

Документ, публикуван в групата „Да запазим Корал“ от бившия концесионер на плажа Атанас Русев, показва сумите, платени от „Ибердрола“ за 4 разрешителни от 2009 г., възлизащи на 392 000 лв. От разбивката на таксите се вижда, че общината прибира основната сума за „ползване и свързване към градската инфраструктура“.

До момента е известно за поне 17 такива разрешителни, като някои от тях са съвсем пресни от края на миналата година. Това означава, че „Ибердрола“ е платила или предстои да плати в общинската хазна, минимум милион и половина лева.

Казусът „Корал“ отново излезе на дневен ред след като „Биволъ“ съобщи, че в края на декември са издадени нови разрешения за строеж на името на „Ибердрола Инмобилиария“. От Община Царево първо казаха, че всичко е редовно и инвеститорът може да почва да строи. МРРБ обаче обяви разрешителните за незаконни поради изтекла давност и липсваща инфраструктура. Министър Павлова съобщи, че става дума за три разрешителни за строеж на ваканционно селище и на трафопостове.

Впоследствие Атанас Русев публикува във Facebook още 14 разрешителни, издадени в периода 2009 – 2012 г. Сайтът Offnews цитира ДНСК, според която тези документи имат същия порок и са незаконносъобразни. От строителния контрол дори се заканват да дадат преписките за „Корал“ на прокуратурата.

През май 2010 г. директорът по комуникациите и маркетинг на Ибердрола Инмобилиария Хосе Луис Гонзалес Секера заяви, че проектът „Корал Бийч Елит“ е един от най-важните за неговата компания и тя продължава да го осъществява според плана, съгласуван с местните власти. До момента в проекта са инвестирани 44 млн. евро, от които 40 млн за закупуването на земята. В периода 2009-2011 е прокарана канализация и е изградена канално-помпена станция, която отвежда отпадните води към пречиствателната станция на село Лозенец. Тя обаче е с недостатъчен капацитет за разрастналия се курорт и през лятото отпадните води преливат и се връщат в морето.

Не е ясно какво ще предприеме инвеститорът след като разрешителните се оказаха незаконни и дали общината ще трябва да връща пари. „Ибердрола“ е добросъвестен купувач на 120 декара земя, която първоначално е общинска, но е приватизирана през 2002 г. от фирмата „Витатур“, свързана с кмета на Бургас Димитър Николов. Срещу обещания за инвестиции и отваряне на работни места фирмата получава терените на цена от 7 долара на квадрат.

Обещанията обаче остават само на хартия, а земята е превъртяна през няколко фирми и през 2006-2007 г. е продадена на „Ибердрола“ по 400 евро на кв/м.- показа подробно разследване публикувано в Медиапул през 2010 г. Това става възможно, защото тогавашния кмет на Царево Петко Арнаудов пренебрегва решение на Общинския съвет и сключва договорите с „Витатур“ без клауза за разваляне ако инвестиционният план не се осъществи. След два отказа на бургаските прокурори да разследват тази крупна далавера, в момента проверката е в Националната Следствена Служба, съобщават от „Биволъ“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: