pixel

Живейте по-съзнателно в малка къща от здравословни дървени материали

Elka-Holzwerke

Миналата година фотографката и дизайнерка Сандра Алекоте от Мюнхен изпълни свое дългогодишно желание, като си построи малка къща. При избора на строителни материали са използвани здравословните и нискоемисионни дървени материали на Elka-Holzwerke.

Сандра е израснала в Киемгау и дълги години е живяла в малък едностаен апартамент в Мюнхен. Нейните вещи се побират в няколко кутии, а разбирането ѝ за това „да се чувстваш добре“ не зависи от големи пространства. Една пробна ваканция в малка къща окончателно подсилва желанието за постоянен живот в жилище от едва 20 кв. м.

За нея е важно да реши с кого иска да реализира мечтания проект и с какви материали иска да се обгради за постоянно. Поради по-малкия обем на строителството в сравнение с конвенционалните къщи, в малката къща човек е по-близо и до строителните материали – именно тук здравословният начин на живот и ниските емисии играят решаваща роля. Младата фотографка възлага на майстора дърводелец Томас Мархел от Нюрнберг да планира и построи къщата.

Elka-Holzwerke

При избора на строителни материали Томас не оставя нищо на случайността и успява да постигне особено добри резултати по темите за здравословен начин на живот и ниски емисии с дървените материали от Elka-Holzwerke. Къщата-мечта на Сандра е проектирана като класическа конструкция от стълбове и греди, а вътрешните стени са изградени с трислойните панели от естествена дървесина Elka Vita.

Благодарение на статичните си свойства панелите имат стягащ ефект, а естествената, шлифована повърхност от светлия смърч придава на интериора уютен характер. Системата „език и жлеб“ и размерът на панелите 252,5 x 102,5 cм улесняват монтажа и създават почти хомогенна повърхност без видими фуги.

Малките къщи са изложени на високи температурни колебания поради свободното им разположение, така че винаги съществува риск от развитие на мухъл. За да предотврати това – особено в подовата конструкция – майсторът дърводелец използва строителни плоскости Esb-Plus от Elka.

Тези панели са отворени за дифузия и имат свойства за повторно изсушаване, което в крайна сметка предотвратява растежа на мухъл. Според производителя, както Esb-Plus, така и естествените дървени панели »vita« се произвеждат почти изключително от свежа, регионално добита смърчова дървесина. Компанията Elka от Рейнланд-Пфалц, която е известна като пионер в областта на екологията, разполага с уникално за Германия каскадно производствено съоръжение, се посочва в изявление на фирмата. В дъскорезницата се реже масивен строителен дървен материал, както и ламели и междинни слоеве за панелите от естествена дървесина. Всички дървени стърготини и трески, получени в процеса, се събират и пресоват в Esb панели.

Това означава, че целият ствол се използва без отпадъци, а използването на дървесината може да се проследи по всяко време. Високият дял на дървесина от смърч обещава здравословен живот и свеждане до минимум ЛОС или други емисии. Доброто качество на Esb-Plus и Vta е наградено със „Син ангел“ и е сертифицирано от Sentinel Haus Institut.

Снимки: Elka-Holzwerke

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: