Жилищното строителство в Пловдив бележи нов пик

Plovdiv

„Южен“ се пука по шевовете, интересът на строителите към района расте, а пътища и канал няма! Предишната администрация е издавала строителни разрешителни на конвейер. Бомбата с презастрояването е заложена в Общия устройствен план от 2007 г. 

50 нови ПУП-а за жилищно строителство са внесени в последната минута, преди таксата да скочи от 1 на 5 лева за квадрат.

Жилищното строителство в Пловдив бележи нов пик напук на твърденията за криза в бранша и прогнозите, че балонът на имотния пазар рано или късно ще се спука. Инвеститорите разчитат, че населението ще продължава да се множи заради социалните мигранти от съседни области и общини и продължават да вдигат нови сгради. Само през лятото, преди да влезе в сила увеличението на таксите за издаване на строителни разрешения, в Общината са внесени над 50 инвестиционни намерения с подготвени ПУП-ове. Всички са съобразени с все още действащия Общ устройствен план от 2007 година, а голяма част вече са получили одобрение от Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/. На практика администрацията няма полезен ход да откаже строителството, защото са съобразени с ОУП. Сред новите проектите има и няколко за нови бетонни гета, каквито в последното десетилетие се нароиха най-вече в „Южен“.

Бомбата с презастрояването в района е заложена още при съставянето на Общия устройствен план през 2007 г., когато „Южен“ е замислен като новото градско сити – с по-висока гъстота и височина на сградите и едва 20% озеленяване в терените за комплексно застрояване. Тези правила се оказаха изгодни за предприемачите, които използват всяка възможност, за да реализират по-големи печалби. В резултат в Пловдив се появиха „оазисите“ и останалите бели гета.

Добрата новина за жителите на най-бързо разрастващия се пловдивски район е, че само два от внесените в последния момент ПУП-а това лято са за „Южен“. Той обаче и без това е подложен на огромно презастрояване. Заради огромния интерес на инвеститорите през последните години на юг от бул. „Александър Стамболийски“ се издига цял нов град. Само през тази и следващата година се очаква в експлоатация там да бъдат въведени над 3000 нови жилища, което означава минимум 10 000 пловдивчани в повече. Разрешителните са издавани на конвейер от администрацията на бившия кмет Иван Тотев, а голяма част от внесените сега проекти също са подготвяни в предишните години.

В същото време „Южен“ дълго бе приеман от градската власт като задния двор на Пловдив. Там с години не се инвестираше в пътна и социална инфраструктура, ако не броим преасфалтирането на бул. „Македония“. Бившият кмет на „Южен“ Борислав Инчев често алармираше за проблема, но без резултат. Сега пред новия кмет на „Южен“ Костадин Язов предизвикателствата са още по-големи. В нарастването на броя на населението, което вече надхвърля 100 000 души, районът има крещяща нужда от нови детски градини, ясли, паркове, детски площадки и места за паркиране. Основното обаче си остава пътната инфраструктура. Освен че в „Южен“ вече живеят най-много хора, през пътните артерии на района всеки ден се движат и десетки хиляди приходящи шофьори. Последният анализ на трафика на входовете и изходите на града показа, че Коматевско шосе, отсечката от ул. „Димитър Талев“ до Околовръстното и Кукленско шосе преминават повече автомобили, отколкото по Пещерско и Голямоконарско. В същото време най-големият район на Пловдив няма нито една удобна връзка със съседните „Западен“ и „Тракия“, без колите да минават през центъра по Коматевския надлез, Бетонния мост и надлез „Родопи“.

Ако проблемите не започват да се решават сега, след 5 години в „Южен“ ще е ад, твърдят градостроителите.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: