pixel

Започва реконструкцията на Лъвов мост

luvov-most

В събота започва изграждането на ново кръстовище при Лъвов мост. Предвижда се затваряне на бул „Сливница”, между бул. „Христо Ботев“ и ул. „Раковски“. Първо ще бъдат затворени северните платна на „Сливница“ – от страната на Централна гара. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов по БНР.

Крайният вариант на проекта за реконструкция на Лъвов мост предвижда кръстовище на две нива, кръгово движение на нивото на бул. „Мария Луиза“ с две платна, а не с три, движение по бул. „Сливница“ без светофари, което е отдолу, и възстановяването на историческия вид на Лъвов мост, по който ще преминават пешеходци, велосипедисти и трамваи.

С изграждането на кръстовището 32 хиляди автомобила ще преминават в директното направление по „Сливница“ и около 28 хиляди – през кръговото кръстовище, каза Христов.

Сега около 60 000 превозни средства преминават между 7.30 часа и 19.30 часа по бул. „Сливница“.

През кръговото кръстовище времето за преминаване ще бъде от 1 до 3 минути, добави зам.-кметът.

С реализацията на проректа ще се освободи старият исторически мост от автомобилно движение и ще бъде възстановен първоначалният му облик.

Около „лъвовете“ ще бъде направена градинка и поставени пейки, кошчета и лампи. Пешеходците ще стигат до там през две пешеходни пътеки на светофарите на кръговото движение.

Проектът ще реши и сериозни екологични проблеми, прогнозира се спад на вредните емисии в района с 50%.

Цялостната реконструкция на Лъвов мост ще струва 22 млн. лв. Срокът за изпълнението му е октомври тази година.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: