pixel

Захариева: Няма да избирам строители, които години не работят

zaharieva

Пътят Видин – Монтана – Враца – София – Кулата е част от коридор 4 и е изключително важен за България. Съществуващият път в района на град Димово се характеризира с много криви, настилката е наистина износена. Обходният път на Димово е изключително важен проект и трябва да се случи възможно най-скоро. Той е само част от коридор 4, но поне ще облекчи потока през самия град. Това заяви Екатерина Захариева, служебен заместник министър-председател по икономическа политика, служебен министър на регионалното развитие и служебен министър на инвестиционното проектиране по време на парламентарен контрол относно прекратяване на процедура за възлагане на обществена поръчка.

Захариева обясни, че с цел изнасяне на транзитното движение от град Димово в началото на 2014 година е стартирана обществена поръчка за избор на изпълнител за обхода, а при отварянето на ценовите предложения е установено, че всички ценови оферти надвишават индикативната стойност от над 8 млн. лева без ДДС, която АПИ е предвидила като най-ниската оперирана цена.

„Процедурата е прекратена поради невъзможност да се осигури финансиране за изпълнението й. Офертите са отворени пети месец”, заяви Захариева.

„Още при стартирането на обществената поръчка, възложителя не е разполагал и с един лев в бюджета си за този път”, посочи Захариева.

Екатерина Захариева подчерта, че дори да е бил сключен договорът, нямаше да има строителство, защото няма нито един приет документ. „Не искам да съм част от порочната практика да избирам строители и те години наред да не почнат да строят”, каза още Екатерина Захариева.
В сряда осигурихме средства за възстановяване на пътя Симитли – Разлог.

Това заяви Екатерина Захариева и посочи, че републиканският път Симитли – Разлог- Гоце Делчев – ГКПП Илинден е единствената транспортна връзка, свързваща общините Симитли, Разлог, Банско, Белица, Добринище и Гоце Делчев с областния център Благоевград.

„Пътят е най-пряката удобна връзка северна, северозападна и западна България със зимните ни курорти в Пирин планина. В резултат на създалата се аварийна ситуация, съществува реална опасност от цялостно прекъсване на пътя. Това ще доведе до откъсване от населените места и невъзможност за осигуряване на стоки и услуги от първа необходимост и възпрепятстване и проваляне на зимния туристически сезон”, заяви Захариева.

„За критичното състояние на високата 8 метра стена по пътя Симитли – Разлог на 5 км след село Градево, е докладвано. Незабавно се предприети мерки за щетите – отместване на горната част на стената. В тази сряда осигурихме средства за възстановяване на пътя в размер на 950 000 лева”, каза още Екатерина Захариева.

Към настоящият момент обект ЛОТ4 от АМ „Струма” е най-лесният участък, малко над 14 км е, изпълнен е на 50%. Констатирано е голямо забавяне на изпълнението, съобщават 24chasa.bg.

„От година и половина нищо не е помръднало. Освен проверката на място сме направили редица срещи с изпълнителя, за да установим причините за неговото забавяне и да се опитаме да преодолеем това”, заяви Захариева.

„Целта беше да се обсъдят всички детайли и проблеми от проекта и да видим дали този строител ще довърши този участък, който би могъл да се завърши за четири месеца”, добави Екатерина Захариева.

Тя уточни, че са изпратили анекс на строителя за удължаване от 141 дни с искане, той да поеме определени ангажименти – пълна мобилизация до 10 дни, довършване на най-проблемния участък и организиция на работата по такъв начин, че да се работи по цялото трасе, който анекс не е бил подписан.

„Ние започнахме и стартирахме процедура по акт 10 за спиране на строителство. В момента тече оценка по всичко, което е извършено, по качеството му”, каза още Екатерина Захариева.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: