pixel

Задава се нулева година за строителството в община Перник

Pernik

Липсата на индексация ще доведе до нулева година за строителството в община Перник, алармираха участниците в 14-ата открита приемна на в. „Строител“

„Радвам се за възможността да приветствам представителите на Камарата на строителите в България в община Перник. Това е първата подобна среща с централното и местното ръководство на браншовата организация. Това заяви кметът на община Перник Станислав Владимиров в началото на 14-ата открита приемна на в. „Строител“, която официалното издание на КСБ организира съвместно с Областното представителство на Камарата на строителите в България (ОП на КСБ) в града.

От страна на КСБ участие взеха инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на КСБ, инж. Любомир Качамаков, председател на ОП на КСБ – София, инж. Емилия Митова, председател на ОП на КСБ – Перник, инж. Таня Каменова, член на ОблС на ОП на КСБ – Перник, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“, и членове на ОблС на Областното представителство на Камарата в Перник.

Община Перник бе представена от зам.-кметовете Стефан Кръстев и инж. Мирослав Стоицев и Мартин Жлябинков, секретар на общината.

„Преди две години и половина ние започнахме мандат, който беше изпълнен с предизвикателства. Преминахме и през водна, и през ковид криза. Успяхме да се справим, а също така начертахме план за реализирането на важни инфраструктурни проекти, за да може Перник да се развива“, посочи Станислав Владимиров. Той коментира, че един от основните проблеми пред общината е липсата на индексация на договорите в строителството. „За съжаление парламентът не намери време да реши този казус“, заяви Владимиров и допълни, че въпреки трудностите общината се опитва да бъде коректна с бизнеса в града. „Особено в тази ситуация при цени, които са наистина непредсказуеми дори за месец напред, всяко едно забавено плащане в посока към фирмите създава проблеми не само на нас, но и на тях“, добави той. По думите му, ако скоро държавата не предприеме мерки за адекватна индексация на договорите за строителство, годината по отношение на реализирането на строителни проекти в община Перник ще бъде нулева.

Инж. Емилия Митова потвърди позицията на кмета на Перник, че най-големият проблем пред строителния сектор е именно липсата на индексация на договорите. „Как да се изпълняват проектите, като цената на битума от 600 лв. е скочила на 1200 лв., при металите увеличението е над 100%?“, коментира Митова. Ръст има не само при материалите, но и при енергията, горивата и труда, споделиха участниците в срещата. Сред другите основни проблеми пред местните фирми бе посочена и липсата на кадри. „Ние страдаме много от това. Няма работници. И държавата, и Камарата трябва да концентрират усилията си за справяне с този казус“, подчерта областният председател на КСБ в Перник.

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев заяви,че приемането на методика за индексация е сред водещите приоритети пред ръководството на КСБ. „Положението наистина е много сериозно и намирането на решение е най-важната тема пред нас като бранш. Считаме, че този въпрос е от същата важност за общините. Категорични сме, че е необходима спешна индексация, като Камарата настоява тя да е адекватна, а не 15%. Това е крайно недостатъчно“, подчерта инж. Илиян Терзиев.

По време на откритата приемна беше обсъдена и темата за инженеринга. Присъстващите се обединиха около мнението, че инженерингът е най-бързият и адекватен начин за изграждане на големите инфраструктурни проекти на общините. „По този начин всеки знае мястото си на обекта, а възложителят от кого да търси отговорност“, каза кметът на Перник.

„Общините като възложител са се убедили в ефикасността на този метод и опитите да бъде максимално ограничен ще доведат до непредвидими последици относно изпълнението на общинските програми“, допълни Владимиров.

Инж. Любомир Качамаков засегна темата за цифровизацията на строителния сектор и ползите от въвеждането ѝ. „Браншът се дигитализира с изключително бързи темпове. Считам, че бъдещето е именно в BIM технологиите, които след няколко години ще са водещи и за нас изпълнителите, но и за възложителите“, каза той.

Вестник Строител.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: