pixel

Еко-квартал събира соларна енергия и пази застрашен вид пеперуда

ekograd

Weatherhead Architecture наскоро разкри дизайна за „Площад Пеперуда“– квартал със смесено предназначение в шведското графство Халанд. Разполовен от пешеходна алея, кварталът се състои от две ъглови, Г-образни сгради, които приличат на отворените крила на пеперуда. Издигащи се нагоре, сградите са облечени в прости натурални материали като стъкло и дърво.

ekograd

Щедро озеленен със зелени покриви, цветни лехи и водни елементи, „Площад Пеперуда“ е проектиран така, че да изглежда като продължение на амиращия се наблизо парк. За да остане зоната приятна и удобна за пешеходците и децата, архитектите са „пъхнали“ паркингапод земята, а отгоре са създали пешеходен полощад, съставен от поредица от зони със смесено предназначение, съобщават от greentech.bg. В допълнение към пространството за отдих и магазинчетата, част от площада „потъва“в амфитеатрална зона за представления, защитена от природните стихии чрез рязко наклонен зелен покрив.

ekograd

Без съмнение изобилието на зелени покриви в „Площад Пеперуда“ ще осигуряви местообитание за много насекоми и птици, но една от основните цели е била да се засадят редките цветя „Харгинстен“ в опит да се привлече един застрашен вид пеперуда. Архитектите също така са вградили слънчеви панели редом със зелените покриви, за да имитират начина, по който пеперудите получават енергия от слънцето чрез крилата си. Големи капандури на покривите позволяват на естествената дневна светлина да нахлува в домовете, разположени терасовидно в двете Г-образни сгради.

Строителството трябва да започне през 2016 г.

Строители.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: