pixel

Забраняват висящите кабели по сградите

каbeli

Един много наболял и определено загрозяващ градската среда проблем скоро може и да бъде решен. Става въпрос за висящите кабели по фасадите. Нов еврорегламент задължава доставчиците на интернет, телевизия и телефон да крият жиците в общи пространства от жилищата. Правилата за прокарване на кабелите ще се договарят между доставчиците на комуникационни услуги и домоуправителите.

Най-късно през 2017 г. паяжините от жици трябва да изчезнат от всички сгради. А доставчиците – да вкарват кабелите в специално изградени шахти, а не да дупчат, където решат.

„Във всяка една новопостроена сграда или сграда, която се реновира, ремонтира – всяка обща инфраструктура да позволява предоставяне на телефонни услуги, телевизионни услуги, интернет – тя ще е подготвена за широколентов достъп“, твърди Калина Димитрова от дирекция „Съобщения“ в Министерството на транспорта пред Нова телевизия.

Доставчиците са готови да се съобразят с изискването. Премахването на мрежите от кабели и жици ще ни гарантира по-добро качество на услугите и по-голяма безопасност. Но срещат и проблеми при прокарването на кабелите.

Затова държавата ще облекчи режимът за прокарване и ползване на комуникациите.

„За това е хубаво да има единни правила, които да улеснят достъпа и да има договаряне“, смята Калина Димитрова от дирекция „Съобщения“ в Министерството на транспорта.

А правилата за достъп на техниците до сградите ще се договарят с домоуправителите.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: