pixel

Все още няма заявление от „Джи Пи“ за тунела „Железница“

След като бе оповестено, че „Джи Пи Груп“ ще се откаже от строежа на тунела „Железница“ на магистрала „Струма“, все още няма постъпило официално заявление Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщи председателят на управителния съвет на пътната агенция инж. Светослав Глосов.

На 12 октомври строителният гигант ,,Джи Пи“ публикува своя позиция, в която обяви, че „ще депозира пред AПИ отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството„.

Шефът на пътната агенция разясни, че забавянето произтича от две обжалвания на търга за строителството на тунела, които се разглеждат от Върховния административен съд. „Чакаме решението на ВАС. Ако съдът потвърди правилността на решението на АПИ за класиране на „Джи Пи Груп“, тогава ще ги поканим и ако те депозират отказа от подписване на договор, тогава ние сме длъжни да поканим втория в класирането“, разясни Светослав Глосов.

Още през август гръцката компания „Актор“ и италианската „Тодини“ обжалваха поръчката. Те бяха отстранени преди отварянето на ценовите оферти. На второ място в търга за тунела „Железница“ бе класиран консорциум, оглавяван от „Главболгарстрой“.

Съоръжението трябва да е готово преди 2023-а.В противен случай страната ще загуби европейското финансиране, осигурено по оперативната програма „Транспорт“. За българската част от паневропейския коридор №4, свързващ Германия и Гърция, правителството получи над 1.5 млрд. лв. от Европейската комисия.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: