Време ли е да започнем да мислим за дървени индустриални сгради?

дървени индустриални сгради

Индустриалните сгради са сред най-добрите примери за известната фраза на Луис Съливан „формата следва функция“. Като цяло те са функционални, ефективни сгради, които се изграждат бързо. Ето защо, когато изучаваме индустриалното наследство на различни градове и държави, ние сме в състояние да разберем местните материали, технологии и традиционните строителни методи от онова време.

Понастоящем най-често се използват метални и сглобяеми бетонни конструкции, поради тяхната комбинация от ефективност на строителството, цена и непознаването предимствата на други материали като дърво. Често тези индустриални складове се характеризират и с това, че са студени и безлични, освен че имат значителен въглероден отпечатък. Заслужава да се отбележи опитът на Канада през последните години, където нараства броят на дървените сгради, построени за индустриални програми.

дървени индустриални сгради

През последните 25 години дърводобивната промишленост и строителната индустрия претърпяха големи промени с въвеждането на роботизирани машини CAD и CNC, осигурявайки на този естествен материал реалната възможност за покриване на много различни видове проекти. Трайността на дървото може да надхвърли 100 години, ако се внимава при спецификацията и конструкцията, като строителството с дърво осигурява почти безкрайна гъвкавост и позволява комбинации с други материали като стомана и бетон.

Примери за високи дървени сгради вече са реалност, както и обществени сгради, и дори училища. Но асоциирането на дървесина с големи промишлени предприятия е нещо, което все още изглежда необичайно за повечето хора.

дървени индустриални сгради

дървени индустриални сгради

При разработването на промишлено предприятие всички решения ще бъдат силно повлияни от производствените процеси в него. Каква площ и размери са необходими? Какъв е процесът от суровината до крайния продукт? Колко хора ще работят там? Какви видове машини ще има? Каква е минималната височина на тавана? Изцяло отворен ли е общият план или могат да се толерират вътрешни колони?

Независимо дали са с междинни колони или не, индустриалните сгради обикновено се нуждаят от значителни отворени пространства. Трите най-често срещани начина за постигане на големи открити пространства с дърво са чрез греди, подпорни конструкции или арки. Изборът се определя от бюджета и размерите на помещенията. Фабричното производство на модули и бързото сглобяване на дървени конструкции са още два диференциращи фактора за места със сурова зима. Тези условия често могат да направят изграждането на традиционни бетонни конструкции невъзможно през различни месеци от годината.

дървени индустриални сгради

В  западна Канада дървото е определено като един икономичен избор за изграждане на индустриални сгради. Фабрично произведени при висок стандарт за качествен контрол, конструкциите имат отличен завършек и естетика, както и отлични функционални характеристики. Други причини, които оправдават използването на дървесина, включват използването на местни ресурси, енергийната ефективност, естетиката на крайния продукт и гъвкавостта на пространството.

Примерът от западна Канада ни показва, че дървото наистина може да бъде материал на бъдещето. Чрез устойчиво управление на горите то може да се поддържа като възобновяем ресурс с отрицателен въглероден отпечатък и да се превърне във фактор, който все повече се взема предвид от предприемачи и потребители. В допълнение към стриктния анализ на строителните разходи, аспекти като използването на местни материали, въглероден отпечатък, качеството на вътрешните пространства и имиджа на компанията, правят дървото  изключително привлекателно за най-различни приложения.

дървени индустриални сгради дървени индустриални сгради дървени индустриални сгради дървени индустриални сгради дървени индустриални сгради дървени индустриални сгради

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: