pixel

ВиК протест блокира пътя Русе-София

vik

Жителите на два русенски квартала блокираха за близо час пътя Русе-София. МОСВ е спряло проект за ВиК канализация, каквато те от години очакват. Над 200 души от Средна кула и Долапите излязоха на гражданско неподчинение, тъй като екоминистерството спря проекта за изграждане на канализация в двата квартала, предаде БГНЕС.

Те го чакат вече 40 години и търпението им вече е на изчерпване. Причината за протеста е писмо от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което е пристигнало вчера в общината. С него те информират местната власт, че няма възможност да се заделят средства за реализация на проекта, спечелен от Общината, на стойност 30 млн.лв.

В същото време хората се оплакват, че в дворовете им вече няма място за нови септични ями, а старите изкопи са подкопали основите на къщите. Стените се напукват и разцепват, а застрахователите не желаят да застраховат проблемните имоти. Затова накрая днешното събрание на стадиона в Долапите прерасна спонтанно в протест, макар и без да има разрешение.

„Гражданите са изнервени до максимална степен, тъй като не е нормално в домовете им просто вече няма място за септични ями и това създава също опасности за самите постройки, лятото там има условия и за епидемии. Разбирам тяхната болка и огорчение, защото ние в продължение на месеци, на година, имахме уверението на предишното правителство и на това че този проект ще се случи“, заяви кметът на Русе Пламен Стоилов.

Той обясни още, че има избран изпълнител и фирма за осъществяване на строителен надзор. Налице е и график за изпълнение, който може да се спази при отпускане на пари и да приключи до края на 2014г. Кметът заедно с областния управител и местните депутати ще продължат да настояват за финансиране на проекта.

Жителите на Средна кула и Долапите започнаха подписка до МОСВ с надеждата, че няма да им се наложи да излязат на протест и в София.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: