Вертиго Тауър – в архитектурния календар на SCHÜCO за 2013 г.

вертиго тауър

Сред един от шедьоврите на SCHÜCO в цял свят ще бъде и сградата на бул. „България“ в София. В архитектурно отношение „Вертиго Тауър“ представлява забележителна сграда със смесено предназначение и изключително сложна геометрия на стъклените фасади. 65-метровата кула наподобява кристал от стъкло. Фасадните плоскости представляват пространствени равнини, които образуват дълги диагонални стъклени ръбове.

Растерът на фасадата не е вертикален, а е наклонен странично. За изпълнението на тази сграда „Алукьонигщал“ разработва специална алуминиева рамкова конструкция SCHÜCO със структурно залепен стъклопакет, като с нея изпълнителят на фасадата – фирма „Ювента 3″, чрез изработването на отделни фасадни елементи, успя да се справи със сложната геодезическа задача и да изгради сградната обвивка.

Процесът на разработването на фасадната конструкция отнема около една година. В края на този период се стига до решение, което по най-добрия начин да балансира архитектурните и други параметри, като топлоизолация, лесен и бърз монтаж, оптимална цена.

Преди започване на изграждането на стъклената фасада се провеждат лабораторни тестове с мострен елемент, които целят да докажат качествата на обектовата разработка по отношение на въздухоплътност, водоплътност и устойчивост на ветрово натоварване. Тестовете са успешно проведени в собствения технологичен център на SCHÜCO в град Билефелд, Германия, след което започва изграждането на фасадата на обекта с бързи темпове.

Добрият синхрон на специалистите на „Алукьонигщал“ с архитектите и изпълнителите на фасадната конструкция довежда до реализацията на този изключителен архитектурен шедьовър, който за дълго време ще бъде емблема на строителното изкуство в България.

Алукьонигщал

Алукьонигщал е една от водещите фирми в областта на търговията със строителни и технически материали, представител на марките Schüco, Jansen и RHS. Съвместно с партньорите си фирма Алукьонигщал участва в развитието и изграждането на съвременния архитектурен облик на столицата и страната като участва в изграждането на множество знакови административни и търговски обекти. Доказателство за успешното й развитие са примери като: летище София, МОЛ София, МОЛ Варна, централата на Асет Банк, офис-сгради на Райфайзенбанк, Параден вход на Президентство на Република България, Централни хали, Бизнес парк София, кино Арена София, София Ленд, офис-сгради и шоурумове на Mercedes, VW и BMW, множество хотели по българското Черноморие, планински ваканционни комплекси и много др. Алукьонигщал работи с водещи и проспериращи в бранша си строително-инвестициони фирми, извоювали с годините завиден авторитет в областта на строителството.

Прочетете също: