pixel

Великобритания е на път да постигне зелените си цели за 2020

вятърни инсталации

Източник: greentech.bg

Великобритания е на път да изпълни своите цели за 2020 г. в областта на възобновяемата енергия. Мощностите за производство на електроенергия с ниски въглеродни емисии са нараснали с повече от една четвърт през едногодишния период, приключил в края на юни 2012 г. Приносът е главно на новите слънчеви проекти и офшорни вятърни инсталации, според правителствен доклад.

Министерството на енергетиката и изменението на климата (DECC) обяви, че възобновяемите енергийни източници вече представляват над 10% от общото производство на електроенергия, доставена през 12-те месеца до края на юни.

Изходящата мощност от ВЕИ е нараснала с 27% от юли 2011 г., според доклада „Пътна карта за състоянието на енергията“. Великобритания има цел до 2020 г. да произвежда 15% от енергията си, включително електрическа енергия, топлинна енергия и такава за транспорта, от възобновяеми източници.

Това означава, че 30% от електроенергията на Великобритания трябва да идва от възобновяеми енергийни източници до края на десетилетието, съобщи правителството. Вятърната енергия се очаква да играе водеща роля.

DECC е идентифицирала около 12,7 млрд. паунда потвърдени и планирани инвестиции във възобновяема енергия  в периода между 1 април 2011 г. и 31 юли 2012, потенциално създаващи около 22 800 работни места. Ведомството, което очаква растежът на възобновяемите енергийни източници да продължи или дори да се ускори, прогнозира, че индустрията ще създаде 400 000 преки работни места до 2020 г. в сравнение със сегашните 110 000 работни места.

Държавни субсидии са изиграли ключова роля за насърчаването на инвестициите, въпреки че икономическите трудности оказват натиск върху схемите за подпомагане.

Офшорни вятърни мощности са нараснали с 60% до 2,5 гигавата (GW), докато наземните вятърни инсталации са нараснали с 24 процента до 5,3 GW, според данните в доклада. Слънчеви фотоелектрически системи са регистрирали най-висок ръст с увеличение от пет и половина пъти до 1,4 GW към края на юни 2012 г., се казва в доклада.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: